Eva Knibbe: Weeromstuit

Machteld houdt een spreekbeurt ‘over alles’, begeleid door haar stervende oma op orgel – Eva Knibbe in een dubbelrol. Een enorme piepschuim pruik moet Machtelds herseninhoud suggereren; Knibbe voert haar virtuoos langs slimme redenaties en filosofietjes, en het contrast tussen alles; het leven, de wereld, en niets: de dood. Terwijl haar oma steeds benauwder wordt, toont Machteld in een diavoorstelling alle voorwerpen; een volstrekt willekeurige, bijzonder komische selectie. Uiteindelijk wordt de inspanning de wereld te ordenen haar te veel: op haar hoofd spat een reusachtige ballon uit elkaar, waarna het tientallen pingpongballetjes met gedachten regent. Weeromstuit lijkt soms wat onevenwichtig, maar het is een prestatie dat Knibbe haar pittige materie in een vermakelijke vorm weet te gieten. Zo resteert een intelligent en geestig portret van een jonge vrouw die het leven wil begrijpen terwijl haar oma zich moet verzoenen met de dood.

Nog te zien 24, 25/7 in Utrecht, daarna in Amsterdam.