Eerste gay pride in Montenegro mondt uit in rellen

Een anti-homo demonstrant die de eerst gay pride in Montenegro op gewelddadige wijze verstoorde wordt opgepakt door agenten.
Een anti-homo demonstrant die de eerst gay pride in Montenegro op gewelddadige wijze verstoorde wordt opgepakt door agenten. Foto Reuters/Stevo Vasiljevic

Enkele honderden extremisten in Montenegro die teksten scandeerden als “Dood de homo’s” om de eerste gay pride in het land te verstoren, zijn vanmiddag slaags geraakt met de politie. Zo’n tweehonderd demonstranten gooiden voorwerpen naar de homo-activisten. Er zijn diverse gewonden gevallen maar niemand is er ernstig aan toe.

Deelnemers aan de gay pride in het land op de Balkan riepen teksten als ‘Kus de homo’s’ maar moesten een regen aan flessen en stenen ontwijken. De politie probeerde de demonstranten te verdrijven om het evenement onverstoord door te kunnen laten gaan, maar het geschreeuw van extremisten bleef speeches die onderdeel waren van de pride verstoren.

Kort hierop ontstonden rellen nadat demonstranten agenten met geweld te lijf gingen. Rasko Konjevic, de minister van Binnenlandse Zaken in Montenegro, prees het optreden van de politie, die volgens hem een grotere schade heeft weten te voorkomen in een verklaring tegenover persbureau AP. Diverse demonstranten zijn door de politie aangehouden.

http://www.youtube.com/watch?v=Wsh4DpsXrBg&hd=1

‘De ware aard van Montenegro komt nu naar boven’

Een van de organisatoren van het evenement uit tegenover AP zijn teleurstelling:

“Helaas is in de transformatie van de afgelopen twintig jaar het volk van Montenegro niet volwassen genoeg geworden om verschillen te tolereren.”

Zdravko Cimbaljevic, de man die in 2010 als eerste persoon in Montenegro openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam, voegt hieraan toe:

“Ik verwachtte wel weerstand op de gay pride, maar met deze aanval komt de ware aard van Montenegro naar boven.”

Eerdere pogingen tot het organiseren van een gay pride in het land faalden wegens agressieve dreigingen. Acteurs die zich als homoseksuelen gedroegen en werden gefilmd zijn vorig jaar te lijf gegaan in de hoofdstad Podgorica.

Het land wil echter graag toetreden tot de Europese Unie en de overheid stelt zich momenteel tolerant op tegenover homo-emancipatie. Premier MMilo Djukanovic verklaarde eerder vandaag dat zijn regering “het beschermen van mensenrechten van iedereen, zonder uitzonderingen, steunt.”

Eerste gay pride in Oekraïne vorig jaar afgeblazen

In Kroatië, het nieuwste lid van de EU, vond eerder dit jaar zonder problemen een gay pride-evenement plaats, Servië volgt waarschijnlijk snel. In Oekraïne werd vorig jaar gepoogd voor het eerst een gay pride te organiseren, maar die moest op het laatste moment worden afgeblazen door reële gewelddadige bedreigingen. Twee Nederlandse programmamakers legden dit vast:

Get Adobe Flash