Duikers bijna op menu van walvis

Still uit filmpje.

Twee duikers stonden bijna ongewild op het menu van een bultrug toen ze midden in een school vissen zwommen, ongeveer drie kilometer van Morro Bay Californië. Maar Shawn Stamback en Francis Antigua konden het voorval gelukkig heelhuids navertellen.

De twee dobberden nietsvermoedend een beetje rond tussen twee duiken in toen ze op een paar honderd meter afstand een paar walvissen zagen. Hun twee vrienden Jay Hebrard en Jeremy Bonnett hoopten aan boord van de boot wat beeld van de walvissen te kunnen maken en pakten hun camera erbij.

Een school sardientjes vlakbij in het water begon plotseling als een gek te bewegen. Tot ieders grote verrassing dook op nog geen meter afstand een bultrug op die een grote hap uit de school vissen nam.

Stamback vertelt tegen Daily News:

“Ik had het gevoel dat de walvissen wisten dat we ook in het water waren en ons expres misten. Het was een onvergetelijke ontmoeting. Je ziet wel eens plaatjes waarbij een walvis wordt afgebeeld in verhouding tot een bus of een vliegtuig, maar als je het in het echt ziet, zie je pas wat voor reuzen het zijn. “

Het gebied waar de duikers zich bevonden:


Grotere kaart weergeven

Dat de sardientjes opeens zo begonnen te bewegen, komt doordat de bultruggen de vissen bij elkaar drijven met luchtbellen, bleek uit een onderzoek uit 2011.

    • Anouk Eigenraam