De sfeer én het werk verslechteren met een botte baas

Stel, je bent een beginnend werknemer op een accountantskantoor en je baas mailt rekenopdrachten aan je. „Als het percentage werknemersgroei tussen 2005 en 2010 hetzelfde was gebleven als het percentage werknemersgroei tussen 2000 en 2005 zoals in bijgaande grafiek, hoeveel werknemers zouden er dan in 2010 geweest zijn?”

„En gebaseerd op deze grafiek hier, hoe groot was de cumulatieve verkoop in webwinkels tussen 1996 en 1998 vergeleken met andere methoden van online verkoop?” Dat soort sommen.

Je baas laat de opdrachten vergezeld gaan van de bemoedigende woorden: „Ik begrijp niet hoe ik met jou opgescheept ben komen te zitten. Ik denk dat zo ongeveer iedereen beter was geweest dan jij. Maar goed, hier zijn de volgende opgaven. Stuur me je antwoorden zo snel mogelijk! Ik ben het wachten zat. Laten we proberen deze pijnlijke ervaring van met elkaar samenwerken zo snel mogelijk achter ons te laten.”

Hoe voelt een werknemer zich als hij dat soort botte mailtjes krijgt van zijn baas, en hoe beïnvloeden die zijn prestaties? Dat wilden Amerikaanse psychologen weten, schijven ze in Journal of Occupational Health Psychology (juli). Mensen zijn meestal niet geneigd om hogerop te klagen over botte mails van hun baas, maar ze hebben er wel last van, weten we uit enquêteonderzoek. Maar dat is niet zo wetenschappelijk.

Daarom deden de psychologen een experiment: ze lieten 84 studenten via de computer eerst met een botte en dan met een vriendelijke baas werken, of omgekeerd. Tussendoor hadden de proefpersonen tien minuten pauze om tot rust te komen bij een natuurfilm. De vriendelijke baas stuurde mailtjes als: „Wauw, je hebt deze opgaven zo snel gemaakt! Dankjewel voor alles” of „Ik ben echt heel trots op je werk tot nu toe. Kom maar door!”

De onderzoekers hadden hun proefpersonen zelfs aan een hartslagmeter gelegd om het verschil tussen het werken met de botte en de vriendelijke baas te meten, maar daar kwam geen verschil uit. De hartslag ging omhoog tijdens het maken van de sommen en weer omlaag tijdens de natuurfilm en dat was het. Maar de proefpersonen voelden zich wel slechter als ze met de botte baas werkten en ze hadden minder energie en flow.

En belangrijker nog: ze hadden minder opgaven goed dan tijdens het werken met de vriendelijke baas. Bot zijn, als baas, is dus gewoon niet effectief. Tref je een botte baas? Probeer dan de pijnlijke ervaring van met hem of haar samenwerken zo snel mogelijk achter je te laten.

    • Ellen de Bruin