Cordaid pakt armoede in Nederland aan

Ontwikkelingsorganisatie Cordaid gaat armoede in Nederland bestrijden. Vanaf 2014 gaat een aantal projecten van start om werklozen aan een baan te helpen. Zo gaan boeren in de regio Arnhem-Nijmegen met hulp van Cordaid een versmarkt opzetten. Arme werklozen gaan de producten verkopen. De groente en het fruit worden ‘gedifferentieerd’ aangeboden: verpakte groenten voor koopkrachtige Nederlanders, en onverpakt, dus goedkoper verswaar voor hen die minder te besteden hebben. Het project is afgekeken van Cordaids eigen ontwikkelingswerk in Afrika en Azië, waar de organisatie vaak samenwerkt met lokale boerencoöperaties. Ook in Breda en Den Haag gaat dit soort initiatieven van start.

Cordaid neemt deze stap vanwege armoede onder een steeds grotere groep Nederlanders: 10 procent van de bevolking leeft in armoede, tegenover 4 procent twintig jaar geleden, aldus een woordvoerder van Cordaid. „Meer mensen raken in de geldproblemen. De overheid trekt zich terug. Er is ruimte voor initiatief van onderop, van burgers. Wij willen die initiatieven versterken.” Door de binnenlandse projecten zal het werk van Cordaid meer zichtbaar worden. „Een voordelig effect”, zegt de woordvoerder. „We gaan hier ontwikkelingswerk doen zoals we dat ook ver weg doen. Hoe zichtbaarder we zijn, hoe beter we in staat zijn fondsen te werven.” Maar dat is volgens de woordvoerder niet de reden om dit initiatief te nemen.