‘Concurrent JSF biedt aan boete te betalen’

De Gripen NG van de Zweedse vliegtuigbouwer Saab. De bouwer zei eerder al dat de Gripen NG zes miljard goedkoper zou zijn dan de JSF als wordt gekeken naar de hele levensduur van het toestel. Foto ANP / Valerie Kuypers

In een poging om het kabinet en de Tweede Kamer op andere te gedachten brengen over de aanschaf van een nieuw gevechtsvliegtuig heeft het Zweedse Saab, vliegtuigbouwer van een concurrent van de Joint Strike Fighter (JSF) aangeboden een boete te betalen als het niet op tijd de Gripen NG-straaljagers zou leveren. Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag.

De krant baseert zich op een brief die Saab op 2 juli naar de Kamer stuurde. Saab wil hiermee de aandacht vestigen op de vertragingen die de concurrent en JSF-bouwer Lockheed Martin heeft opgelopen. Het kabinet komt na de zomer met een besluit over de vervanger van de F-16, waar al sinds eind jaren 90 over gediscussieerd is.

Op aandringen van de Kamer heeft het ministerie van Defensie concurrenten van de JSF uitgenodigd om hun ontwerp aan te prijzen. Naast de Gripen NG van Saab zijn dat de F/A-18 Super Hornet van het Amerikaanse Boeing, de Rafale C. van het Franse Dassault en de Eurofighter Typhoon van een Brits-Duits-Italiaans-Spaans consortium.

4,5 miljard beschikbaar voor JSF

Niettemin heeft het er tot nu toe alle schijn van dat de keuze op de JSF zal vallen. Het ministerie heeft 4,5 vier miljard euro uitgetrokken voor de nieuwe gevechtstoestellen ondanks de bezuinigingen van 333 miljoen euro in 2018 op het ministerie van Defensie, die onlangs duidelijk werden. NRC-redacteur Emilie van Outeren schreef onlangs in de krant over de besluitvorming rond de JSF:

Het waarschijnlijke compromis is dat de luchtmacht dus wel het vliegtuig krijgt dat ze wil, maar niet kan rekenen op een vooraf vaststaand aantal. Defensie wil de oude F-16’s in de komende tien jaar geleidelijk vervangen door ‘batches’ van kleine aantallen JSF’s. Als het geld op is, stopt de inkoop. Extra investeringen ten koste van de marine of de landmacht zijn verboden. De JSF mag de krijgsmacht niet opeten.

    • Anouk Eigenraam