Cel voor doodsteken dochter

De 43-jarige vrouw die in januari haar dochter doodstak in IJsselstein moet drie jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Utrecht gisteren bepaald. Het Openbaar Ministerie had zeven jaar geëist tegen Chahira ben M. wegens doodslag.

Zij stak, op 2 januari in haar eigen huis, haar dochter Mirjam Abarkan met een mes in hart en buikstreek. De moeder was van streek geraakt door berichten die ze op de Blackberry van haar dochter had gelezen. De relatie tussen hen stond al langer onder druk. De puberende Mirjam provoceerde haar ouders, met name haar moeder, met haar levensstijl. Ze dronk alcohol, rookte en had openlijk een vriendje. De rechtbank is van oordeel dat de moeder, nadat zij nachtenlang niet had geslapen en de dag ervoor de emoties tussen haar en Mirjam al hoog waren opgelopen, tijdens de ruzie met haar dochter „in opperste radeloosheid” een mes heeft gepakt. „Het was de bedoeling van de moeder dat Mirjam haar met het mes zou neersteken”, stelt de rechtbank. Het meisje trok haar moeder naar zich toe, waardoor het mes in haar eigen buik terecht kwam. Haar moeder vertelde in de rechtszaal dat haar dochter kwetsende dingen schreeuwde, en zei dat ze nu het huis uit kon. Ze vertelde dat het vervolgens „zwart voor haar ogen” werd. Volgens de rechters stak ze vervolgens haar dochter in „een gemoedsopwelling met het mes in haar borst”. De rechtbank heeft een lagere gevangenisstraf opgelegd dan de door officier van justitie geëiste zeven jaar omdat zij onder meer liet meewegen dat de moeder verminderd toerekeningsvatbaar was. Ook heeft de moeder volgens de rechtbank „schuldbesef en enorme spijtgevoelens”. De rechtbank woog ook mee dat de familie niet alleen hun dochter en zusje kwijt is, maar ook „hun liefdevolle en betrokken moeder”.