Ajax verdiende ruim 20 miljoen in Europa

Ajax heeft afgelopen seizoen ruim twintig miljoen euro verdiend in de Champions League en de Europa League. Daarmee was Ajax ruimschoots de best verdienende Nederlandse voetbalclub. PSV verdiende in de Europa League een kleine 3,3 miljoen, FC Twente moest het met ruim 2,6 miljoen doen.

Ajax verdiende het leeuwendeel van de inkomsten in de Champions League. Als enige Nederlandse vertegenwoordiger in die competitie verdiende Ajax 19,898 miljoen. In één ronde Europa League werd daarnaast nog eens ruim half een miljoen verdiend. Het Italiaanse Juventus was afgelopen seizoen grootverdiener in het Europese voetbal. De Italiaanse club verloor weliswaar al in de kwartfinales van de Champions League, maar verdiende toch meer dan 65 miljoen euro. Dat is 10 miljoen meer dan Bayern München, winnaar van de Champions League. Verliezend finalist Borrussia Dortmund incasseerde 54 miljoen. Juventus is grootverdiener, aangezien de club het beschikbare geld voor de Italianen met minder clubs hoefde te delen. Waar de Duitsers vier clubs afvaardigden naar de Champions League, was AC Milan de enige andere Italiaanse deelnemer vorig seizoen – Udinese werd in de voorronde uitgeschakelden. Het beschikbare media geld kon daardoor worden verdeeld worden tussen Juventus en Milan, dat al in de achtste finales werd uitgeschakeld. Voor de voetbalkampioen van Nederland was er niet alleen positief financieel nieuws. De Ajax-experience, het in 2011 geopende museum aan het Amsterdamse Rembrandtplein, sluit per 1 augustus de deuren wegens tegenvallende bezoekersresultaten. Het museum was zwaar verliesgevend. Vorig jaar moest de eredivisieclub een afwaardering van 3,5 miljoen opnemen in het jaarverslag. Ajax wil op zoek gaan naar een andere locatie om ‘prijzen en andere bijzondere voorwerpen uit de historie van de club’ te kunnen tentoonstellen. De officiële fanshop van Ajax blijft nog tot 1 februari gevestigd aan het Rembrandtplein.