ACM onderzoekt afspraken tussen Schiphol en KLM

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is een onderzoek begonnen naar afspraken die Schiphol en KLM hebben gemaakt over de positie van de luchtvaartmaatschappij op het vliegveld. Dat bevestigt een woordvoerder van de ACM. Gisteren bezochten inspecteurs Schiphol, vandaag KLM.

Onder leiding van oud-minister Hans Alders hebben Schiphol en KLM in het afgelopen jaar een samenwerkingsovereenkomst gesloten over de toekomstige capaciteitsverdeling op de luchthaven. Daarbij is KLM verzekerd van een plek op Schiphol. Andere maatschappijen moeten mogelijk uitwijken naar Lelystad. De ACM gaat nu onderzoeken hoe de samenwerking is vormgegeven en of de partijen zich aan de Mededingswet hebben gehouden. KLM is de hoofdgebruiker van Schiphol en heeft een streepje voor op de concurrentie. Dat is zelfs overheidsbeleid: volgens het kabinet is het internationale netwerk van KLM van belang voor de Nederlandse economie en moet Schiphol bij het vaststellen van tarieven en landingsrechten daar rekening mee houden. Andere luchtvaartmaatschappijen hebben in het verleden geklaagd over de bijzondere positie van KLM. Prijsvechter EasyJet verzet zich bijvoorbeeld tegen de hogere tarieven en het feit dat alle luchtvaartmaatschappijen moeten bijdragen aan investeringen van Schiphol, die voornamelijk ten gunste komen aan concurrent KLM. KLM en Schiphol bevestigen de bezoeken van de mededingingswaakhond. Verder willen beide partijen niet op de zaak ingaan.