Wil je antwoord van een staatshoofd? Twitter dan de Rwandese president

Het is weer tijd voor de jaarlijkse wie (achter)volgt wie op Twitter. Uit het jaarlijkse ‘Twiplomacy’-onderzoek onder 505 staatshoofden en overheden in 153 landen naar het Twittergedrag blijkt dat wereldleiders met de meeste volgers niet perse het meest actief zijn met tweeten.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Het is weer tijd voor de jaarlijkse wie (achter)volgt wie op Twitter. Uit het jaarlijkse ‘Twiplomacy’-onderzoek onder 505 staatshoofden en overheden in 153 landen naar het Twittergedrag blijkt dat wereldleiders met de meeste volgers niet perse het meest actief zijn met tweeten.

De Amerikaanse president Barack Obama (9.532 tweets) is met meer dan 33 miljoen volgers nog steeds de meest gevolgde wereldleider op Twitter, bijna een derde van alle wereldleiders en overheden volgt Obama op Twitter. Op zijn beurt volgt de Amerikaanse president nauwelijks anderen: onder de 660.326 twitteraars die Obama zelf terugvolgt, vindt hij kennelijk alleen de Noorse premier Jens Stoltenberg en de Russische premier Dmitri Medvedev de moeite waard om te volgen.

Na Obama is de paus (@Pontifex) met meer dan zeven miljoen volgers op zijn negen verschillende accounts de meest gevolgde ‘wereldleider’ en op Twitter ook de meest invloedrijke: zijn Spaanse tweets worden gemiddeld meer dan elfduizend keer geretweet. Geen slechte score gezien het feit dat hij pas sinds maart twittert. Daar steken de 2.309 keer dat @BarackObama wordt geretweet ietwat magertjes bij af.

Twitter avatar Pontifex Pope Francis Dear friends, I thank you from my heart and I ask you to continue to pray for me.
Pope Francis.

Opvallend: op de vierde en vijfde plek in de Twitterhitparade staan met elk meer dan 3,4 miljoen volgers de Turkse president Abdullah Gül (@cbabdullahgul) en zijn premier Recep Tayyip Erdoğan (@RT_Erdogan). Erdogan volgt op zijn beurt overigens niemand (net als premier Rutte), Gül volgt twee accounts namelijk zichzelf (@trpresideny) en nog een ander overheidsaccount. Twitteren doen de Turkse leiders beiden maar mondjesmaat met achtereenvolgens 1.141 en 2.164 tweets.

Meest actieve staatshoofd is niet Obama

Anders dan gedacht is Obama dus niet degene die zich een ongeluk twittert. De meest actieve twitteraars online zijn:

1. De Venezolaanse president (@PresidencialVen, 332.672 volgers) met met 35.730 tweets
2. De president van de Dominicaanse Republiek (@PresidenciaRD, 86.218 volgers) met 20.158 tweets
3. Het kabinet van de Oekraïne (@Kabmin_UA, 1.565) met 19.870 tweets
4. De president van Colombia (@infopresidencia, 221.5050 volgers) met 17.817 tweets
5. De regering van Kroatië (@VladaRH, 16.831 volgers) met 16.066 tweets en opmerkelijk: het account volgt zelf maar liefst 11.222 (!) andere twitteraars.

Gemiddeld sturen ze allemaal tussen de dertig en veertig tweets uit.

Grootste kans op een antwoord

Dat wil overigens weer niet zeggen dat bovenstaande top vijf ook veel interactie vertoont met andere twitteraars. Integendeel, de grootste kans op een persoonlijk antwoord heb je bij:

1. De Ugandese premier, @AmamaMbabazi (14.571 volgers): 96 procent van zijn 2.269 tweets zijn antwoorden op andere twitteraars.
2. De Rwandese president, @PaulKagame (145.650 volgers): 88 procent van 2.339 tweets zijn conversaties
3. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt, @fragaCarlBildt (1300 volgers): 86 procent van 194 tweets zijn interacties
4. De president van Ecuador @MashiRafael (1.129.428 volgers): 83 procent van 4409 tweets zijn gesprekken.
5. De Rwandese minister van Buitenlandse Zaken, @LMushikiwabo (16.438 volgers): 82 procent van 720 tweets zijn een reactie op twitteraars

De regeringsleiders gebruiken het medium echt om de mening en standpunten van andere twitteraars te beïnvloeden:

Twitter avatar AmamaMbabazi Amama Mbabazi @MwakaLmoi yes you are absolutely right. We will get there too@MUTEGEKIYASIN
Twitter avatar PaulKagame Paul Kagame Long-over-due,#Africa,we should get it right this time ..there can’t continue to be excuses even if there continue to be problems…
Twitter avatar LMushikiwabo Louise Mushikiwabo @iamfromgoma Frustration can be blinding, I understand. Many Congolese injured being nicely treated in 2 Rwandan hospitals;not hypocrisy.

77 procent van de staatshoofden heeft inmiddels een Twitteraccount. Er zijn 227 persoonlijke accounts en 76 wereldleiders tweeten persoonlijk. Alle 45 Europese overheden hebben een officiële aanwezigheid op Twitter. In Zuid-Amerika hebben alle overheden behalve de Surinaamse een account, in de andere werelddelen heeft tussen de zeventig en tachtig procent van de overheden een account.

    • Anouk Eigenraam