Zwemmer Weertman net buiten medailles op WK

Openwaterzwemmer Ferry Weertman is er op de WK zwemmen in Barcelona niet in geslaagd een medaille te behalen op het onderdeel 10 kilometer. De 21-jarige WK-debutant eindigde als zesde.

Met een tijd van 1.49.20,3 uur kwam Weertman slechts één seconde te kort voor een bronzen medaille. Het goud ging naar de Griek Spyridon Gianniotis, die zijn titel uit 2011 prolongeerde. De Duitser Thomas Lurc en regerend olympisch kampioen Oussama Melloulli (Tunesië) eindigden op de tweede en derde plek. Melloulli had eerder in de week al goud op de vijf kilometer gewonnen.

Weertman bouwde zijn race goed op. Na twee rondjes lag hij op de achttiende plaats, maar aan het eind van de wedstrijd had hij meer over dan zijn concurrenten. Bij de top drie kon hij in de slotfase net geen aansluiting vinden.

Weertman was tevreden met zijn debuut op een wereldkampioenschap. „Het ging exact zoals we gepland hadden en waar ik voor getraind heb”, zei de zwemmer na zijn race tegen de NOS.

„Er zit nog meer in, ik moet alleen nog beter leren een wedstrijd te zwemmen. Ik moet wat harder worden. De zesde plek is goed voor nu en geeft veel vertrouwen voor de toekomst.”

Ferry Weertman wordt door bondscoach Marcel Wouda al vergeleken met oud-zwemmer Maarten van der Weijden, die op de Olympische Spelen in Beijing in 2008 goud won op de 10 kilometer.

„Ferry is een beresterke kerel, technisch vaardig en uiterst gedreven”, vertelde Wouda afgelopen week in deze krant. „En hij is heel intelligent. Dat helpt echt in deze sport. Je moet race-intelligentie hebben. Dat heb ik ook gemerkt bij Maarten, die was extreem slim. Ferry heeft daar wel wat van weg. En hij heeft een veel betere eindsprint dan Maarten had.”

Zijn top acht klassering op de 10 kilometer in Barcelona levert Weertman de A-status op van NOC*NSF. Daardoor krijgt hij een bescheiden in komen van de sportkoepel.