Zeker zes doden bij gevechten Kairo voor- en tegenstanders Morsi

Bij nieuwe gevechten tussen tegen- en medestanders van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi zijn vanochtend vroeg zeker zes mensen omgekomen. De doden vielen vlak bij een zitdemonstratie van Morsi-getrouwen op de campus van de Universiteit van Kairo, liet de noodhulpafdeling van het ministerie van Volksgezondheid volgens persbureau AP weten.

Een aanhanger van Morsi staat achter wallen opgezet door demonstranten vlakbij de Universiteit Kairo. Foto AP / Khalil Hamra

Bij nieuwe gevechten tussen tegen- en medestanders van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi zijn vanochtend vroeg zeker zes mensen omgekomen. Tientallen mensen raakten gewond. De doden en gewonden vielen vlak bij een zitdemonstratie van Morsi-getrouwen op de campus van de Universiteit van Kairo, liet de noodhulpafdeling van het ministerie van Volksgezondheid volgens persbureau AP weten.

Aanhangers van Morsi demonstreren al sinds zijn afzetting op 3 juli bij de campus van de Universiteit Kairo. Daar braken vanochtend voor zonsopgang de gevechten uit. Volgens een verklaring van de Moslimbroederschap was sprake van een aanval op vreedzame demonstranten, terwijl politiebronnen beweren dat honderden Morsi-aanhangers in gevecht raakten met buurtbewoners rondom de sit-indemonstratie, zo meldt persbureau Reuters. Bij die gevechten werden volgens de politie schoten gelost en stenen gegooid.

Volgens onze correspondent Gert van Langendonck blijft het moeilijk om te bepalen hoe de gevechten zijn ontstaan en welke partij ertoe aanzette. Bassem Sabry, analist, vat de situatie als volgt samen (MB: Muslim Brotherhood/Moslimbroederschap):

Twitter avatar Bassem_Sabry Bassem Sabry باسم Pro Morsi tweeps always claim MB was peaceful and was attacked. Anti Morsi tweeps always claim MB was armed and started attack. Go figure…

Demonstraties sinds 3 juli

Aanhangers van de Moslimbroederschap demonstreren dagelijks tegen de afzetting van Morsi op 3 juli en eisen dat hij in zijn ambt wordt hersteld. De Moslimbroeder werd door het leger afgezet na dagen van massale betogingen waarin zijn aftreden werd geëist. Sinds de val van Morsi zijn volgens Reuters al rond de honderd mensen om het leven gekomen, voornamelijk aanhangers van Morsi’s Moslimbroederschap.

Gisteravond raakten aanhangers van de afgezette president ook al slaags met tegenstanders op het Tahrirplein in Kairo. Daarbij zou een persoon om het leven zijn gekomen en raakten tientallen mensen gewond. Toen deed een kleine groep Morsi-aanhangers een aanval op de sit-in van tegenstanders op dat plein. Ook in Qalioub, ten noorden van Kairo, deden zich gisteren ongegereldheden voor. Er vielen daar ten minste drie doden. In totaal raakten gisteren rond de tachtig mensen gewond.

    • Anouk van Kampen