Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

William en Kate tonen zoontje aan buitenwereld - naam nog onbekend

Kate en William hebben zojuist hun gisteren geboren baby voor het eerst getoond aan de buitenwereld. De twee verschenen rond 19.15 uur plaatselijke tijd buiten de Lindo Wing van St Mary’s Hospital in Londen, waar de hertogin gistermiddag beviel van haar eerste kind. De hertogin, haar man William en hun kersverse zoon gaan hierna naar Kensington Palace.

Prins William en Kate tonen hun pasgeboren zoon aan de aanwezige media voor de Lindo Wing van het St Mary's ziekenhuis in Londen.
Prins William en Kate tonen hun pasgeboren zoon aan de aanwezige media voor de Lindo Wing van het St Mary's ziekenhuis in Londen. Foto AFP / Ben Stansall

Kate en William hebben zojuist hun gisteren geboren baby voor het eerst getoond aan de buitenwereld. De twee verschenen rond 19.15 uur plaatselijke tijd buiten de Lindo Wing van St Mary’s Hospital in Londen, waar de hertogin gistermiddag beviel van haar eerste kind. De hertogin, haar man William en hun kersverse zoon gaan hierna naar Kensington Palace.

Kate droeg de baby naar buiten voor het ziekenhuis, waarna prins William hem overnam. Beiden stonden de wachtende pers kort te woord en lieten zich fotograferen met de pasgeborene. Over mogelijke voornamen voor de baby wordt nog volop gespeculeerd en gewed. Aan een naam wordt nog gewerkt, zei prins William. v

“Hij heeft een goed stel longen, dat is zeker. Het is een grote jongen, hij is vrij zwaar”, voegde William toe. “Gelukkig heeft hij haar looks.” Toen een verslaggever vroeg naar het haar van het jongetje, lachte de prins en zei hij dat hij gelukkig meer haar heeft dan hijzelf. Kate zei tegen de verzamelde media “erg emotioneel” te zijn over de geboorte. “Dit is een heel speciaal moment.”

Na de presentatie ging het stel weer naar binnen, waarna ze, met William aan het stuur, het ziekenhuis hebben verlaten richting Kensington Palace.

Geboren om 16.24 uur op 22 juli

Eerder vanavond brachten prins Charles en zijn vrouw Camilla een bezoek aan de pasgeboren baby van William en Kate. De twee lieten gisteravond al weten dolblij te zijn met de geboorte van het kind. “We zijn in de wolken vanwege de geboorte van hun zoontje.” Eerder op de dag kwamen ook de ouders van Kate al kennismaken met het prinsje.

Het prinsje kwam gisteren om 16.24 uur lokale tijd ter wereld, woog 3855 gram en is derde in lijn van troonopvolging, na prins Charles en prins William. Het kind kwam ter wereld in de Lindo Wing van St Mary’s Hospital in Londen, waar ook prinses Diana beviel van de prinsen William en Harry.

Vannacht en vandaag verbleef zowel Kate als prins William nog met hun zoontje in het ziekenhuis.

Hoe het kind heet, wordt pas later bekendgemaakt. Die aankondiging kan mogelijk lang op zich laten wachten. Dat prins Charles en Diana hun zoon William hadden genoemd, werd een week na de geboorte bekendgemaakt. Koningin Elizabeth en haar echtgenoot Philip maakten pas na een maand bekend dat hun zoon naar de naam Charles luistert. Kate en William hadden eerder drie weken nodig voor de naam van hun hond Lupo. Het kind krijgt geen achternaam.