VVD-Kamerlid stapt op om fraudeonderzoek

Tweede Kamerlid Johan Houwers (VVD) is gisteren opgestapt omdat hij wordt verdacht van hypotheekfraude. Hij zou bij een hypotheekaanvraag voor zijn huis in Winterswijk hebben gelogen over zijn inkomsten en valse documenten hebben verstrekt. De Rijksrecherche heeft na aangifte door de verstrekker van de hypotheeklening onderzoek ingesteld op verdenking van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Houwers (55), die makelaar is, doet de zaak af als een misverstand, maar ziet zich toch genoodzaakt te vertrekken. De VVD heeft na justitieel onderzoek naar andere bestuurders onlangs integriteitsregels opgesteld. „Als je zelf onderwerp van onderzoek bent, kun je moeilijk discussies en debatten over anderen en de belangen van anderen voeren”, schrijft Houwers in een verklaring. De VVD werd de afgelopen jaren geconfronteerd met corruptieverdenkingen tegen oud-senator en -wethouder in Roermond Jos van Rey en tegen Ton Hooijmaijers, ex-gedeputeerde in Noord-Holland.

Johan Houwers was gemeenteraadslid in Winterswijk voor hij in 2010 in de Kamer kwam. Na de laatste verkiezingen stond hij als 43ste te laag op de kandidatenlijst. Hij keerde pas terug toen VVD-Kamerleden doorschoven naar het kabinet. De backbencher Houwers kwam vorige maand voor het eerst uitvoerig in het nieuws. Na de vondst van een dode wolf in de Noordoostpolder stelde hij voor om wolven in Nederland af te schieten.

Wanneer er aangifte tegen Houwers is gedaan, is niet duidelijk. Volgens de politicus zelf gaat het om een hypotheekaanvraag van voor hij naar Den Haag kwam. Volgens het kadaster sloot hij begin 2010 bij Aegon een hypotheek van 1 miljoen euro af voor zijn huis in Winterswijk. In 2011 leende hij daarvoor nog 271.000 euro. Houwers heeft ook een hypotheek bij ING, maar die is voor een kantoorpand in Varsseveld.

Of het tot vervolging komt, is nog niet zeker. Het onderzoek zelf is voor Houwers reden genoeg om zich terug te trekken als Kamerlid.