Vogelnestjes van peuken

Kijken // videoFilter Factory

Vogelhuisjes van peukenBekijk de video op nrch.nl/z86

Een gemiddelde roker gooit jaarlijks 2,5 kilo sigarettenpeuken op straat. Vogels eten die peuken op, omdat ze denken dat het voedsel is, en sterven daardoor. Anderzijds gebruiken vogels de filters ook voor het bouwen van nesten. Omdat de filters bestaan uit een synthetische vezel, houden ze de eieren warm. Bovendien zorgt de nicotine ervoor dat bloedzuigers, die de kuikens doodzuigen, het nest niet binnendringen. Isaac Monté wil met zijn afstudeerproject Filter Factory rokers bewust maken van hun weggooigedrag. Bij het deponeren van een peuk in de machine, ziet de roker hoe zijn peuk wordt versnipperd. De versnipperde sigarettenfilters worden in het wafelijzer gesmolten en tot een vogelhuisje geperst. Tegelijk gaat de teller omhoog. Elke driehonderdste sigaret gaat een deurtje open en kan de gelukkige roker een vogelhuisje meenemen naar huis.