Video: stofhoos in Enschede blaast badje tientallen meters de lucht in

Een opmerkelijk verschijnsel in Enschede gisteren: een stofhoos blies een opblaasbadje tientallen meters de lucht in, waar het een tijdje blijft hangen en in het vizier komt van een roofvogel, die het ding een tijdje achtervolgt. De stof- of zandhoos is een fenomeen dat we vooral kennen uit de VS, waar ze het een ‘dust devil’ noemen.

Het voorval van gisteren vond plaats bij het Getfertplein in Enschede, meldt RTV Oost. Een stofhoos, een miniatuurversie van een tornado, kan op warme zomerdagen ontstaan bij grote temperatuurverschillen boven droge oppervlakken. Een zwak windje kan dan voldoende zijn om de opstijgende lucht in draaiing brengen, waarbij stof en fijn zand tot op hoogten van honderden meters worden meegevoerd.

Stofhozen kennen we vooral uit Amerika, waar de temperaturen vaak hoger liggen dan hier en de ‘dust devils’ daarom vaker voorkomen. Deze stofhozen zijn overigens nog wel een stukje indrukwekkender dan het stofhoosje in Enschede:

Dust devils komen ook voor op Mars

Stofhozen komen zelfs voor op Mars. Daar spelen ze een belangrijke rol bij het tot op grote hoogte stoffig maken van de Marsatmosfeer en het ontstaan van zware stofstormen op de Rode Planeet. Dat concludeerden Amerikaanse onderzoekers in 1999 op grond van een gedetailleerde analyse van opnamen die de Marsverkenner Pathfinder in de zomer van 1997 in het woestijnachtige Ares Valles op de noordelijke hooglanden van Mars maakte. De stofhozen hadden een diameter van 14 tot 79 meter, een hoogte van 46 tot 350 meter en verplaatsten zich met snelheden van 0,5 tot 4,6 meter per seconde.

Klik op onderstaand plaajte voor een gifje van een stofhoos op Mars: