Vattenfall schrijft weer af op Nuon

Opnieuw forse afschrijvingen door het Zweedse energieconcern Vattenfall, sinds 2009 eigenaar van Nuon. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers maakte het bedrijf vanochtend bekend dat het in totaal 3,4 miljard euro (29,7 miljard Zweedse kronen) afschrijft.

Bijna de helft daarvan, 1,6 miljard euro, geldt de afwaardering van de Nuon-elektriciteitscentrales. De markt valt tegen en zal voorlopig ook niet verbeteren, meldt Vattenfall.

Het Zweedse bedrijf maakte ook bekend dat het per 1 januari 2014 wordt opgesplitst in een Scandinavische en een Europees continentale/Britse tak. Hiermee wil het inspelen op „de toenemende onzekerheid over de ontwikkeling van een gemeenschappelijke Europese markt”.

Overigens wist Vattenfall in de eerste zes maanden van dit jaar zijn operationele winst wel met 3,3 procent te laten groeien ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Bestuursvoorzitter Øystein Løseth benadrukte dat het bedrijf, ondanks de afschrijvingen, binnen de vereiste vermogensverhoudingen blijft.

Vattenfall betaalde in 2009 ruim 10 miljard euro voor de overname van Nuon. Inmiddels is in Zweden een felle discussie losgebarsten, omdat het energiebedrijf, eigendom van de staat, veel te veel zou hebben betaald. In totaal heeft Vattenfall nu 4,3 miljard euro afgeschreven op Nuon.

Na een reconstructie van de overname in Svenska Dagbladet heeft Vattenfall de rol van bestuursvoorzitter Løseth onderzocht. Hij was tijdens de overname de topman van Nuon en zou zelf aan de deal verdiend hebben. Volgens het onderzoek van Vattenfall was dat niet het geval.

Nuon heeft elf grote elektriciteitscentrales in Nederland. Tien daarvan draaien op gas, dat op dit moment relatief duur is. Ook is de vraag naar stroom relatief laag door het slechte economische klimaat.

Nuon maakte vorige week bekend dat Huib Morelisse, topman van de Nederlandse divisie van Vattenfall, per 1 augustus aftreedt. Hij wordt opgevolgd door Peter Smink, nu nog verantwoordelijk voor duurzame energieprojecten bij Vattenfall.