Twee jaar cel en tbs voor babymoord Scherpenzeel

Een 24-jarige vrouw uit Scherpenzeel is vanochtend veroordeeld tot twee jaar cel en tbs met voorwaarden voor kindermoord. De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat zij haar zwangerschap voor haar omgeving geheim hield en haar pasgeboren baby door verstikking heeft omgebracht. Justitie had een voorwaardelijke celstraf van negen maanden en tbs met voorwaarden geëist.

De vrouw baarde in augustus 2011 een kindje in de woning van de ouders van haar toenmalige vriend in Scherpenzeel, Gelderland. De politie vond het lichaampje bij de woning en stelde daarop een onderzoek in.

De rechtbank acht verder bewezen dat de vrouw de baby in de vuilcontainer stopte. Dat zou ze hebben gedaan om ontdekking te voorkomen.

De rechtbank gaat uit van moord

De straf van de rechtbank pakt zwaarder uit dan de eis van justitie omdat de rechtbank uitgaat van moord. Het OM liet twee weken geleden weten dat er geen bewijs is voor moord of doodslag omdat de vrouw bleef ontkennen.

Justitie eiste daarop een voorwaardelijke celstraf wegens het onvoldoende zorgen voor het meisje en het verbergen van het lijkje. Die straf was gelijk aan de tijd die de vrouw al in voorarrest zat, zodat haar behandeling zo snel mogelijk zou kunnen beginnen. (Novum)