Schotte ontkent weet van moordplannen Wiels

Partijleider Helmin Wiels (R) van Pueblo Soberano en partijleider Gerrit Schotte van MFK vieren de uitslagen na afloop van de verkiezingen op Curacao, vorig jaar. ANP / Michael Kooren

De Curaçaose politicus Gerrit Schotte ontkent vooraf op de hoogte te zijn geweest van moordplannen op politicus Helmin Wiels. Het zou gaan om roddels, zegt de ex-premier vanochtend in De Telegraaf.

NRC Handelsblad meldde gisteren dat er uit het onderzoek van justitie sterke aanwijzingen zijn dat enkele Curaçaose politici en hun omgeving op de hoogte waren van het plan om politicus Helmin Wiels te vermoorden. Dat werd bevestigd door betrokkenen bij het onderzoek. Zij willen de namen van de politici niet noemen en benadrukken dat de voorkennis niet betekent dat deze politici opdrachtgever van de moord waren.

De links-populistische Wiels werd in mei geliquideerd op een strand bij Willemstad. Hij was leider van de grootste partij van Curaçao, Pueblo Soberano (PS).

Aandacht voor breuk tussen Wiels en Schotte

In het moordonderzoek is bijzondere aandacht voor de breuk, vorig jaar, tussen Wiels en Gerrit Schotte. Tot in september was Schotte premier in een coalitie met Wiels. Schotte, nu oppositieleider, is in opspraak geraakt door relaties met een lid van een beruchte Italiaanse maffiafamilie en een van witwassen verdachte gokkoning uit Sint Maarten.

Schotte spreekt de suggestie dat hij weet had van de moordplannen of er iets mee te maken had tegen:

“Wiels was een collega! Een Statenlid. Officieel horen wij van het Openbaar Ministerie niets over de voortgang. Terwijl dit zo snel mogelijk moet worden opgelost.”

Volgens Schotte zou de wens van Wiels tot complete onafhankelijkheid van Nederland het motief zijn achter de moord. „Ook wij als MFK steunden dat doel. Dat betekent dat ook ik slachtoffer had kunnen worden”, aldus Schotte in de krant.

Justitie en politie op Curaçao stellen een onderzoek in naar het lekken van informatie naar de media in de zaak-Wiels. Dat gebeurt naar aanleiding van berichtgeving van NRC Handelsblad, werd gisteren bekend.

    • Annemarie Coevert