Royal, maar héél normaal

William en Kate hebben gisteravond een prinselijk zoontje gekregen De toekomstige koning woog 3,8 kilo bij zijn geboorte Zijn ouders willen hem een gewone jeugd geven

Juichende Britten voor het het Londense Saint Mary’s ziekenhuis, waar de zoon van Kate en William werd geboren. Foto AFP

Correspondent Verenigd Koninkrijk

Diana wilde William „een zo normaal mogelijke jeugd” geven. Volgens paleisbronnen wil William voor zijn zoon hetzelfde. En, zal iedereen direct beamen, dat is onmogelijk voor een koningskind.

Zie alleen al de geboorte van het kindje, gisteren om 17.24 uur. De wereldpers was massaal uitgerukt om zo dicht mogelijk bij de geboorte in het Londense Saint Mary’s ziekenhuis te zijn. Tv-zender Sky wist al te melden dat prins William éérst zijn grootmoeder Elizabeth belde toen de baby was geboren, en pas daarna zijn vader en broer inlichtte. Hoe normaal kan zo’n jongetje worden?

De toekomstige koning heeft in elk geval één voordeel: zijn moeder Kate. Die kreeg een middle class opvoeding in middle England. Kate groeide niet op een landgoed op, zoals Diana, maar in een dorpje in Berkshire, waar ze tot haar achtste naar de dorpsschool ging, twee deuren van het ouderlijk huis. Waar ze buiten speelde en padvindster was. Kate heeft, in tegenstelling tot Diana, een universitaire opleiding en had een baan. En terwijl Diana een ongelukkige jeugd had, met ouders die scheidden toen ze jong was, zijn de ouders van Kate nog bij elkaar. Ze zijn van eenvoudige komaf, en werkten zich op tot miljonairs.

Zal dat van invloed zijn op dit kind? Eén verschil is al merkbaar. William en Kate plaatsten eind vorig jaar een vacature voor een huishoudster, maar een advertentie voor een kindermeisje is (nog) niet verschenen. En dat terwijl William zeer gesteld was op de vorig jaar overleden Olga Powell, de nanny die hem vijftien jaar verzorgde, en over wie gezegd wordt dat ze hem en Harry een draai om de oren gaf als ze te stout waren. Het is dus goed mogelijk dat Kate, net als haar moeder Carole, voor haar zoon wil zorgen tot het naar de basisschool gaat.

Carole en echtgenoot Michael zullen er bovendien zijn als William en Kate op reis zijn. Koningin Elizabeth deed dat anders. Ze liet Charles op het paleis achter als ze weken achtereen naar Malta ging, toen prins Philip daar was gestationeerd.

William zei in een interview na de verloving over zijn schoonouders: „Mike en Carole zijn lief, zorgzaam en ontzettend gezellig. [...] ik voel me echt deel van de familie.”

Williams invloed op een zo gewoon mogelijke jeugd voor zijn kind is ook niet uit te vlakken. Hij ging naar een gewone peuterklas. En Diana nam hem mee naar de film, McDonald’s en de kerstman in warenhuis Selfridges. Maar hij groeide op in Kensington Palace, waar de kinderkamer een hele verdieping besloeg en waar een chauffeur en bewakers waren. Als tegenwicht nam Diana William mee naar daklozencentra en ziekenhuizen.

Het traditionele Engelse shooting and hunting, waarbij er gejaagd wordt op vossen, leerde William van Charles. Dat is iets minder gewoon dan de hockeylessen van Kate, maar William voelt zich net als de rest van zijn familie thuis op het platteland. Hun verblijf in Noord-Wales, vlakbij de basis waar William als reddingspiloot werkt, was daarom ideaal. Ze hadden een gewoon huis en deden zelf boodschappen. Daar komt nu wel een einde aan. Niet vanwege de baby, maar omdat de reddingshelikopters van het leger worden geprivatiseerd en hij op zoek moet naar ander werk. Bovendien zal William steeds meer taken moeten overnemen van zijn bejaarde grootouders.

Dat betekent dat William en Kate meer in de schijnwerpers komen. William heeft van nabij meegemaakt hoe groot de belangstelling voor zijn moeder was, beschermt zijn echtgenote tot in de rechtbank tegen onaangename media-aandacht, en zal zeker ook zijn kind beschermen. Hij is notoir zwijgzaam, en heeft een klein groepje vrienden van wie hij weet dat ze niet zullen lekken naar de media.

In elk geval zal het zoontje populair zijn. Is het niet vanwege die titel, dan wel vanwege de kinderfeestjes. Kates ouders werden rijk met het organiseren ervan, Kates zus Pippa schreef er een boek over, en haar broer James bakt de taart.

    • Titia Ketelaar