Rechtbank verwijdert foto Máxima

Staatsieportret met Máxima

In de Haagse rechtbank zijn staatsieportretten van koning Willem-Alexander en koningin Máxima van de muur gehaald. Omdat Máxima geen staatshoofd is, weigeren de rechters hun werk te doen in haar ‘aanwezigheid’. Dat bevestigt een woordvoerder van de rechtbank.

Volgens hem hechten de rechters aan de traditie dat uitspraken worden gedaan in naam van het staatshoofd, al is dat al tientallen jaren niet meer wettelijk vastgelegd. Máxima wordt aangesproken als koningin, maar formeel is ze geen staatshoofd.

De officiële staatsiefoto’s van het koningspaar hingen sinds begin deze maand in drie grote zittingszalen van de Haagse rechtbank. Ze zijn nu verwijderd.

Na het aftreden van Beatrix als koningin zijn haar portretten in vrijwel alle overheidsgebouwen van de muur gehaald. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft vier nieuwe staatsiefoto’s laten maken: twee van koning Willem-Alexander alleen en twee waar hij met zijn echtgenote op staat. Overheidsinstanties zijn niet verplicht een staatsieportret in huis te hebben, maar volgens de RVD wordt het gezien als „goed gebruik”. Rechtbanken mogen zelf een portret kiezen. „Dat kan een foto zijn, maar ook een schilderij. De abstracte portretten van Beatrix waren bijvoorbeeld erg populair”, zegt een woordvoerder van de Raad voor de Rechtspraak.

Komend najaar beslist het bestuur van de Haagse rechtbank besluiten welke kunstwerken met afbeelding van het staatshoofd in de zittingszalen komen. In de tussentijd koos het voor de gewraakte foto’s van Willem-Alexander met Máxima. De rechtbankwoordvoerder weet niet hoeveel rechters zich hebben beklaagd, maar het zijn er „voldoende” geweest om het signaal „serieus te nemen”.

De Raad voor de Rechtspraak heeft geen signalen gekregen dat ook in andere rechtbanken portretten zijn weggehaald.