Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Politici Bulgarije bevrijd - demonstranten slaags met politie

Rond de dertig parlementsleden, drie ministers en een aantal journalisten zijn vannacht meer dan negen uur lang vastgehouden in het gebouw van het Bulgaarse parlement doordat het door zo’n tweeduizend woedende demonstranten was omsingeld, meldt persbureau AFP. Pas rond half vijf lokale tijd werden ze bevrijd. De demonstranten protesteren al veertig dagen tegen de regering in het land.

Demonstranten tegen de socialistische regering in Bulgarije gooien met plastic flessen en andere objecten naar een bus die de parlementsleden van het omsingelde parlementsgebouw weg moeten vervoeren.
Demonstranten tegen de socialistische regering in Bulgarije gooien met plastic flessen en andere objecten naar een bus die de parlementsleden van het omsingelde parlementsgebouw weg moeten vervoeren. Foto Reuters

Rond de dertig parlementsleden, drie ministers en een aantal journalisten zijn vannacht meer dan negen uur lang vastgehouden in het gebouw van het Bulgaarse parlement doordat het door zo’n tweeduizend woedende demonstranten was omsingeld, meldt persbureau AFP. Pas rond half vijf lokale tijd werden ze bevrijd. De demonstranten protesteren al veertig dagen tegen de regering in het land.

In totaal zouden er 109 mensen hebben vastgezeten in het gebouw, onder wie de ministers van Economische Zaken, Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze waren bijeen om de begroting van het land te bespreken. De demonstranten protesteerden daartegen en scandeerden ‘Maffia’ en ‘Ontslag’. Ze gooiden met stenen en andere objecten, wierpen geïmproviseerde barricades op in straten rondom het parlement en vormden een kring om het parlement, waardoor de 109 mensen vast kwamen te zitten.

De politie was aanwezig om de mensen uit het parlement te evacueren met een bus. Die bus werd echter aangevallen door de demonstranten. De politie kon volgens de Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken Tsvetlin Yovtchev niet genoeg tegenstand aan het geweld van de demonstranten bieden.

Pas rond half vier vannacht wist de politie door een door de demonstranten geïmproviseerde barricade te komen. Een uur later konden alle vastgehouden mensen worden bevrijd uit het gebouw.

Zeker zeven demonstranten en twee politieagenten raakten gewond, meldden bronnen in het ziekenhuis. De plenaire vergadering van het parlement van vanochtend is geannuleerd, zo kondigde de voorzitter van het parlement vannacht aan na de bevrijding: “Het is niet normaal dat het leven en de gezondheid van de gedeputeerden in gevaar worden gebracht.”

Bekijk beelden van de situatie eerder op de avond:

Video streaming by Ustream

Tweede golf van hevige protesten tegen corruptie

Duizenden demonstranten gaan al dagen de straat op in de Bulgaarse hoofdstad Sofia om tegen de corruptie binnen de regering te protesteren. Ze eisen nieuwe verkiezingen. Ze uiten hun onvrede over de beslissing om een mediamagnaat aan te stellen als de voornaamste man op het gebied van veiligheid, schrijft Reuters. Die benoeming is teruggedraaid, maar de protesten blijven.

Vorige protesten brachten de conservatieve regering van Boiko Borisov ten val afgelopen februari. Maar met de nieuwe regering van technocraten zijn de Bulgaren ook niet tevreden. Diezelfde Borisov zei in de Bulgaarse media vandaag dat hij er bij de huidige premier, Plamen Oresharski, op aandringt dat hij en zijn regering aftreden.

De Bulgaarse president Rosen Plevneliev riep de demonstranten en politie vannacht op de protesten vredig te laten verlopen, zoals ze dat ook de afgelopen veertig dagen waren. Ook drong hij erop aan de provocaties te vermijden.