Oud-burgemeester Peper: Justitie en strafrechter hebben tunnelvisie

Bram Peper. Foto ANP / Valerie Kuypers

Voormalig havendirecteur Willem Scholten heeft zich niet schuldig gemaakt aan omkoping. Ondanks een eerdere veroordeling (tot 8 maanden celstraf) en de recente veroordeling van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen (2,5 jaar) houdt de voormalige burgemeester van Rotterdam Bram Peper vol dat Scholten niet door Van den Nieuwenhuyzen is omgekocht. Dat zegt hij vandaag in NRC Handelsblad.

De rechtbank Rotterdam oordeelde afgelopen vrijdag dat Scholten begin deze eeuw met zowel een gratis appartement als 1,2 miljoen euro op een geheime Zwitserse bankrekening door Van den Nieuwenhuyzen is omgekocht. In ruil ervoor bezorgde Scholten, destijds directeur van het gemeentelijk Havenbedrijf, in het geheim voor ruim 180 miljoen aan garanties voor bankleningen voor het toen kwakkelende RDM-concern van Van den Nieuwenhuyzen.

Peper: bewijs is ‘niet erg sterk’

Volgens oud-burgemeester Peper, een boezemvriend van Scholten en in 1991 de man die hem als havendirecteur aanstelde, is het bewijs dat justitie hiervoor aanvoerde “niet erg sterk”. Hij vindt de veroordelingen van zowel Scholten als Van den Nieuwenhuyzen veroorzaakt door “de bekende tunnelvisie van het Openbaar Ministerie en de rechtbank”.

De rechtbank ging in het vrijdag uitgesproken vonnis tegen Van den Nieuwenhuyzen niet mee met het verhaal van de verdediging dat de 1,2 miljoen euro die Van den Nieuwenhuyzen aan Scholten had overgemaakt bedoeld was voor een Egyptische agent van RDM. Dat verhaal noemde de rechter “niet aannemelijk”. Uiteindelijk, zo heeft justitie overtuigend weten aan te tonen, is dat geld via een omweg in Zuid-Afrika alsnog ten goede gekomen aan Scholten.

De strafzaak tegen Scholten loopt inmiddels in hoger beroep. Ook Van den Nieuwenhuyzen heeft aangekondigd zeer waarschijnlijk in beroep tegen zijn straf te gaan.

Van den Nieuwenhuyzen drong bij curator Deterink aan op intrekken aangifte

In dezelfde rondgang door NRC Handelblad vertelt curator Louis Deterink dat hoofdverdachte Van den Nieuwenhuyzen er bij hem op heeft aangedrongen diens strafaangifte in de zaak in te trekken. Deterink is curator in het faillissement van RDM-dochter SP Aerospace. Bepaalde, zogeheten paulianeuze transacties kort voor het faillissement, in 2004, gaven de curator aanleiding om aangifte van faillissementsfraude te doen.

Deterink bereikte inmiddels een schikking met Van den Nieuwenhuyzen, waarbij die laatste zich heeft verplicht 7 miljoen euro terug te betalen aan de failliete boedel, bestemd voor schuldeisers. Deterink:

“Bij de gesprekken daarover heeft hij mij verzocht om mijn aangifte in te trekken. Dat heb ik geweigerd. Het is een principezaak, vind ik, en dat kun je geen inzet van een civiele overeenkomst maken.”

    • Camil Driessen en Philip de Witt Wijnen