Opinie

    • Marcel van Roosmalen

Ongevraagd kledingadvies

Ieder jaar, als het dan een keer warm is, vliegen de ongevraagde kledingadviezen de kantoormens om de oren. Een vriend, werkzaam bij een grote verzekeraar, kreeg een paar dagen geleden mail van zijn leidinggevende. ‘Vooruitlopend op de hitte: draag geen korte broek, of strakke, of transparante kleding. Uit respect voor je collega’s en uit respect voor jezelf.’

Er ontstond ophef over het gekozen taalgebruik, maar vooral omdat bij een aantal collega’s het vermoeden bestond dat de mail alleen aan de lelijke mensen was verstuurd. Een van hen zag er zelfs een mogelijk discriminatiegeval in en zei dat lelijke mensen het sowieso in de zomer veel zwaarder hebben dan mooie mensen. De zaak is nog niet opgehelderd, maar de boodschap was niettemin aangekomen: er was daar gisteren op dat kantoor geen overtollig bloot te zien.

In bijna iedere krant werd gisteren de mij onbekende stylist Fred van Leer geciteerd, die de do’s en don’ts bij zomerse temperaturen uitlegde. Mannen mochten van hem geen korte broek aan op kantoor.

„Als je het heel modieus draagt, kom je er mee weg. Maar vaak zijn het van die middelmatige mannen met de verkeerde broek.”

Vrouwen mochten de benen bloot en armen bloot hebben, maar ‘de populaire korte broekjes’ mochten van Fred alleen als je mooie benen hebt.

Het kwam er dus op neer dat mooie mensen van Fred meer mochten dan lelijke mensen.

Waarom haalde dit nieuws zoveel kranten?

Bellen ze hem omdat de zon schijnt?

Of stuurt hij een persbericht de deur uit?

Ik vrees het laatste.

Dan ga je zo’n man googlen, dat werkte geruststellend. Fred droeg een roze colbert, een heel hoog opgetrokken broek en had geen sokken in de schoenen; dat kan ook niet op veel kantoren. Fred daarover: „Ik draag geen sokken in mijn schoenen, zo dwing ik af dat het mooi weer wordt.”

Als ‘RTL5-gezicht’ had hij veel te maken met jaloezie, maar daar ging hij niet onder gebukt. „Mijn wereld is mooier, leuker en liever dan de buitenwereld”, liet hij in een interview met de Vara Gids weten. Het wereldnieuws paste niet in zijn wereld. „Het Journaal brengt de buitenwereld naar binnen. Dat wil ik niet, dat scherm ik af.”

Van alle tips van Fred leek me het filteren van informatie de meest bruikbare voor de kantoormensen die zich boos maken, omdat ze van Fred of van hun baas geen transparante of strakke kleding mogen dragen. Luister of lees het niet. Uit respect voor jezelf.

    • Marcel van Roosmalen