‘Mensenrechtenschending bij bedrijven die in Nederland zijn gevestigd’

De Nederlandse overheid biedt onderdak aan bedrijven die betrokken zijn bij mensenrechtenschending. Dat concludeert onderzoeksbureau SOMO in een vanochtend gepubliceerd onderzoek naar grote, grensoverschrijdende bedrijven in de grondstoffensector met een dochteronderneming in Nederland. De overheid slaagt er volgens SOMO onvoldoende in dergelijke bedrijven effectief te reguleren.

De bedrijven zouden onder meer betrokken zijn bij schendingen zoals geweld van milities, moord, ontheemding en milieuvervuiling. Ook zouden ze belastingen ontduiken met behulp van Nederlandse belastingverdragen met andere landen. Het merendeel van alle grote grensoverschrijdende bedrijven in de grondstoffensector heeft volgens het onderzoeksbureau een dochteronderneming in Nederland, vaak vanwege belastingtechnische redenen.

Alle acht onderzochte bedrijven geassocieerd met mensenrechtenschendingen

SOMO deed onderzoek naar acht van deze bedrijven en concludeerde dat zij allemaal geassocieerd worden met ernstige mensenrechtenschendingen in het buitenland. Dat dergelijke bedrijven zich in Nederland mogen vestigen en zo gebruik kunnen maken van het gunstige Nederlandse investeringsklimaat is volgens het onderzoeksbureau ‘onverdedigbaar’.

Vorige maand concludeerde SOMO al dat ontwikkelingslanden voor honderden miljoenen euro’s aan financiële schade lijden als gevolg van belastingverdragen met Nederland. Bedrijven die actief zijn in de landen waarmee Nederland een verdrag heeft, kunnen hun winsten via een brievenbusfirma naar Nederland leiden. Op die manier lopen de landen waar ze de winsten behalen op grote schaal belastinginkomsten mis.

SOMO is een onafhankelijk onderzoeksbureau, gevestigd in Amsterdam en doet sinds 1973 onderzoek naar duurzame ontwikkeling, zowel op sociaal, economisch als op ecologisch vlak. (Novum)