Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Massa’s mensen bij de metro: een ochtendje in de spits van Peking

We weten natuurlijk dat er meer dan 1,3 miljard mensen in China wonen en dat het daardoor druk kan zijn op openbare plaatsen. Maar een filmpje van een metrostation in Peking middenin de spits verbaast desondanks: massa’s mensen proberen de metro uit te komen en zich naar binnen te werken.

Onderstaand filmpje laat metrostation Xierqi in Peking zien, vorige week donderdag om 7.30 uur in de ochtend. Zodra de metro tot stilstand komt, dromt de massa samen rond de deuren, waar dan nog mensen uit moeten stappen. Medewerkers van de metro - te herkennen aan hun gele shirts - proberen de stroom aan mensen wanhopig in goede banen te leiden en de metrodeuren te laten sluiten.

Zoals op onderstaande foto van journalist Joe Xu te zien is moet je even geduld hebben voor je in Peking de metro kunt betreden:

Twitter avatar JoeXu Joe Xu Photo of people standing in line at Xierqi Station in Beijing, glad I don’t have to make that commute again http://t.co/lKrdeVMW65

Het blog beijingcream.com schrijft dat het filmpje van de metro de ware aard van China toont:

Want to know why this country is the way it is? People. Many of them. Why is the pollution so bad? Too many people. Why are people pushy? Too many people. Why is there no soft power? The government censors too much shit and suppresses expression because they’re afraid of the people — the people of which there are too goddamn many.

Filmpjes van mensen die verdrukt worden in of rond de metro kennen we natuurlijk vooral uit Japan. Dat China wat dat betreft steeds meer op Japan begint te lijken, blijkt uit deze video van vorig jaar waarin China in vergelijking met Japan nog in positieve zin opviel: