KPN verkoopt dochterbedrijf voor vijf miljard - ‘heel groot besluit’

Het KPN Hoofdkantoor in Den Haag. Foto ANP / Phil Nijhuis

Telecombedrijf KPN verkoopt de Duitse mobiele dochter E-plus aan het Spaanse Telefonica, zo maakte het bedrijf vanochtend bekend. KPN ontvangt vijf miljard euro in contanten en een belang van 17,6 procent in Telefónica Deutschland.

KPN zegt zich te willen concentreren op zijn kerngebied, Nederland en België. Met de opbrengst van de verkoop van het dochterbedrijf wil KPN de eigen financiële positie verbeteren. Het bedrijf investeert momenteel veel in de opbouw van een 4G-netwerk in Nederland. KPN wil volgend jaar ook weer dividend gaan uitbetalen aan aandeelhouders.

Dit is een hele grote beslissing van KPN, zo legt economieredacteur Menno Tamminga uit:

“E-plus is in 2000 gekocht, KPN wilde hiermee een belangrijke speler worden op de Duitse markt, die pakweg vijf keer zo groot is als de Nederlandse en daarmee een van de grootste van Europa. Het bedrijf probeerde zo dus een grote speler op de Europese markt worden door actief te zijn in Nederland, België en Duitsland, maar dat is bij deze mislukt.

De concurrentiestrijd tussen telecombedrijven is heel zwaar in Duitsland, en niemand daar wilde iets opgeven. Tegelijkertijd had KPN hoge kosten in het land aan zaken als zendmasten, marketing en hoge investeringen.”

Overname heeft ook voordelen voor KPN

Telefonica en KPN waren vorig jaar al in gesprek over een overname van E-plus, maar het Spaanse bedrijf kreeg niet genoeg kapitaal bij elkaar als gevolg van de economische problemen in Spanje. De verkoop, die nu wel rond is, heeft een paar voordelen voor het Nederlandse bedrijf, zo legt Tamminga uit:

“Telefonica heeft haar Duitse tak eerder naar de beurs gebracht, waardoor het een duidelijk vast te stellen waarde heeft. E-Plus gaat nu op in deze tak, en KPN krijgt een aandeel in dit geheel. KPN heeft dus niet langer de hoge kosten die het had in Duitsland, maar deelt in de winst van een groter bedrijf.”

Daarnaast heeft het Nederlandse bedrijf met de verkoopsom van vijf miljard een flink geldbedrag binnengehaald, waarvan een deel naar aandeelhouders zal gaan, en daarnaast de Nederlandse en Belgische markt een impuls moeten krijgen, aldus Tamminga:

“Met het geld kan KPN weer dividend uitkeren om zo de aandeelhouders tevreden te stellen. Verder moet het bedrijf zich nu staande gaan houden op de Nederlandse en Belgische markt. De kwartaalcijfers laten zien dat het hier ook niet heel goed gaat. De concurrentiestrijd is ook hier heel zwaar, vooral met Ziggo. Ook dalen de inkomsten door het vele gebruik van applicaties als WhatsApp, mensen bellen simpelweg veel minder.”

Winst kpn daalt in tweede kwartaal

De nettowinst van KPN is in het tweede kwartaal gedaald met 68 procent ten opzichte van een jaar eerder. De winst kwam uit op 108 miljoen euro. De omzet daalde ook en kwam 8,1 procent lager uit op 2,9 miljard euro. De resultaten verslechterden op de mobiele en zakelijke markt.

    • Annemarie Coevert