Kind van de media

Het is een jongen, kwamen bezoekers van de Niagara Falls te weten door blauwe verlichting. De fonteinen op Trafalgar Square in Londen meldden hetzelfde. Foto’s AFP, Reuters

Gezien alle media-aandacht zou je denken dat het kind van William en Kate hét onderwerp van gesprek in het Verenigd Koninkrijk was en is. De komst van een een koningskind interesseert de Britten wel, maar wond niemand echt op. Margareth Rhodes, de 88-jarige nicht van koningin Elizabeth, vertolkte vorige week op CNN het volksgemoed met: „Well, weet u, iedereen krijgt baby’s, en dat is prachtig.” Onder druk zei ze „bereid te zijn enthousiast te worden”.

Het was vooral een media-evenement. Al sinds begin juli stonden fotografen voor het ziekenhuis in Paddington waar Kate zou bevallen. Twee weekeinden geleden voegden Amerikaanse en Aziatische tv-zenders zich bij hen. Gisteren had bijna de hele wereldpers zich voor die ene deur van het ziekenhuis verzameld. Vanochtend besteedden de kranten vele pagina’s aan de baby.

De media interviewden vooral elkaar, bij gebrek aan publiek en vooral nieuws. Hoogte- of dieptepunt was gisteren de BBC-televisieverslaggever die halverwege de middag de BBC-radioverslaggever interviewde – die al op diverse buitenlandse zenders was geweest. En ook geen nieuws had.

Want gisteren waren er eigenlijk maar twee mededelingen. Om half acht ’s ochtends dat prins William en Kate bij het ziekenhuis waren aangekomen, en om half negen ‘s avonds dat er een prins van Cambridge was geboren, dat moeder en zoon het goed maakten, en dat koningin Elizabeth en prins Charles blij waren.

Voor het paleis was het ’s middags niet veel voller dan op een gewone zomerse vakantiedag. De menigte waarover de media spraken, bestond voornamelijk uit toeristen. Uit Ohio, Californië, Tokio, Madrid, Oslo, Bergschenhoek en Maasdijk. Ze bleven misschien wat langer hangen dan ze normaal zouden hebben gedaan.

Om een uur of zes kwamen de eerste nieuwsgierige Britten, te voet, op de fiets, met eten bij zich, vaak net uit het werk. Onder hen een stel stagiaires bij een advocatenbureau, de voeten in de fontein voor het paleis. Buckingham Palace stond nog „op het lijstje van dingen” die ze gedaan wilden hebben. En waarom niet nu. „Waarschijnlijk kan ik het op de televisie beter volgen”, zei Harriet (20) uit Newcastle. En de even oude Jennifer uit Doncaster verzuchtte dat het de hele dag op Twitter „net Beyoncé en Jay Z” was geweest, „maar dan koninklijk”. Linn Salmond en Teri Fitzgerald uit Chingford hadden vlaggetjes meegenomen, wijn en eten. „In een opwelling” waren ze gekomen. „Om erbij te zijn.”

Toen gisteren na lang wachten de geboorte van de derde in lijn van de Britse troon werd aangekondigd, werd er kort gegild. „Een jongen! Een jongen!” En dat werd op verzoek nog eens overgedaan voor de talloze camera’s en microfoons van binnen- en buitenlandse media.

    • Titia Ketelaar