In paar dagen zes mensen verdronken in buitenwater

De afgelopen drie dagen zijn er zes mensen verdronken die in de warmte het buitenwater opzochten. Het gaat om twee kinderen van 3 en 5 jaar, twee jongemannen van 17 en 20 jaar, een man van 33 en een vrouw van 45. Zij verdronken achtereenvolgens in een meertje bij een camping, bij IJburg, een meer in Friesland, een kanaal en de Noordzee (tweemaal).

Voor zover bekend neemt het aantal mensen dat in Nederland verdrinkt niet toe, maar er zijn wel trends te zien. Er verdrinken steeds meer mensen in de grote rivieren. De rivieren zijn veel schoner geworden, terwijl in dorpen in de omgeving zwembaden sluiten. „Dus trekken de zwemmers naar de rivieren”, zegt Joost Bierens. De op verdrinking gepromoveerde anesthesioloog is betrokken bij Nederlandse reddingsorganisaties, en maakt een nieuwe versie van het internationale standaardwerk over verdrinking, Handbook on Drowning.

Een andere ontwikkeling is dat er meer ouderen verdrinken die met hun scootmobiel te water raken. Er is in Nederland geen goede registratie van ‘accidentele verdrinkingen’. Volgens Bierens gaat het jaarlijks om 100 tot 200 mensen, van wie een kwart jonger is dan tien jaar.

De meeste mensen die verdrinken kunnen zwemmen, zegt Bierens. Maar ze kunnen vaak niet goed inschatten wat de gevaren van buitenwater zijn, en hoe goed ze zelf kunnen zwemmen.

Ook verdrinken veel peuters. Voor kinderen onder de vier is verdrinking de voornaamste doodsoorzaak bij ongelukken. Een klein deel van de drenkelingen die bij het zwemmen verdrinken, heeft medische problemen; zij krijgen bijvoorbeeld hartritmestoornissen in het water.

In Nederland zijn er 250 zwembaden voor mensen die in openluchtzwembaden willen zwemmen. Er zijn zo’n 130 ‘combibaden’, die een binnen- en buitendeel hebben.

In totaal zijn er in Nederland ruim 1.500 zwembaden, zestig minder dan in 2002. Van deze zwembaden wordt als gevolg van bezuinigingen 12 procent met sluiting bedreigd, blijkt uit de Zwemmonitor 2012 van het Mulier Instituut. Vooral de openluchtbaden zijn relatief duur omdat ze maar een paar maanden per jaar kunnen worden gebruikt. Minder dan de helft van de zwembaden is voor iedereen toegankelijk, de rest van de zwembaden is onderdeel van sportaccommodaties, bungalowparken en campings.