Honderden extremisten bevrijd uit Abu Ghraib

Iraakse functionarissen en parlementsleden hebben gisteren toegegeven dat zondagavond bij een grootscheepse bevrijdingsactie honderden, mogelijk duizend vermeende extremisten zijn ontsnapt uit de Abu Ghraib-gevangenis aan de rand van Bagdad.

Onder de bevrijde gevangenen zouden leiders zijn van Al-Qaeda-in-Irak, dat verantwoordelijk wordt gesteld voor het weer snel stijgende aantal aanslagen in Irak. Deze maand zijn bij geweld zeker 600 doden gevallen.

Extremistische websites melden dat duizenden gevangenen weer vrij zijn. De Abu Ghraib-gevangenis, berucht wegens de folterpraktijken door Amerikaanse militairen in 2004, telt 4.000 gevangenen; in de gevangenis van Taji ten noorden van Bagdad, die gelijktijdig doelwit was van een bevrijdingsactie, zitten rond 6.000 mensen vast. In Taji zouden de bewakers er in zijn geslaagd de aanvallen af te slaan. Aanvankelijk ontkenden de autoriteiten ook dat er gevangenen uit Abu Ghraib waren weggekomen.

Zelfmoordterroristen die auto’s vol explosieven tot ontploffing brachten bij de toegangspoorten luidden zondagavond de aanval op Abu Ghraib in. Militanten namen bewakers onder vuur met granaten en mortiergranaten. Andere militanten hadden zich bij de toegangsweg opgesteld om versterkingen uit Bagdad tegen te houden.

Gisterochtend slaagden de autoriteiten er pas in om een einde te maken aan de aanval met behulp van legerhelikopters. Toen waren er echter al massa’s gevangenen ontsnapt.

Hakim al-Zamili, een vooraanstaand lid van de veiligheids- en defensiecommissie in het Iraakse parlement, zei dat de meeste ontsnapten belangrijke leden van Al-Qaeda zijn, die ter dood zijn veroordeeld wegens terrorisme. Een aantal van hen zou inmiddels opnieuw zijn opgepakt. Volgens de autoriteiten hebben de aanvallers hulp van binnenuit gekregen. (Reuters, AP, AFP)