Hof verbiedt uitlevering terreurverdachte Sabir K. aan VS

De advocaat van Sabir K., Andre Seebregts, in april in de rechtbank van Den Haag.
De advocaat van Sabir K., Andre Seebregts, in april in de rechtbank van Den Haag. Foto ANP / Robin Utrecht

Nederland mag terreurverdachte Sabir K. niet uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vanochtend bepaald. Volgens het hof bestaat er te veel onzekerheid over de betrokkenheid van de Amerikanen bij de marteling van K. in Pakistan.

In april oordeelde de rechtbank al dat K. niet aan de VS mag worden uitgeleverd. De Nederlandse regering had K. eerder toegezegd dat de behandeling die hij hier krijgt voor posttraumatische stressstoornis zou worden voortgezet in de VS. Uiteindelijk bleek dat de VS hem een ander soort behandeling aan wilden bieden. Volgens de rechter kan de omschakeling voor hem schadelijk zijn.

K. verdacht van beramen aanslagen op Amerikaanse doelen

K. werd in april 2011 op Schiphol opgepakt, nadat de Pakistaanse autoriteiten hem op een vlucht naar Nederland hadden gezet. Amerikaanse autoriteiten beschuldigen de Nederlandse K. ervan dat hij met leden van terreurorganisatie Al-Qaeda heeft samengewerkt in de strijd tegen Amerikaanse militairen in Afghanistan en willen hem daarvoor vervolgen. In 2007 en 2010 zou hij de intentie hebben gehad om aanslagen te plegen op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan.

Pakistan arresteerde K. in 2010. K. werd naar eigen zeggen op verschillende locaties in het land vastgehouden en beweert dat hij gedurende acht maanden is gemarteld. De terreurverdachte claimt dat dit alles met medeweten van de Amerikanen is gebeurd.

Staat kan nog in cassatie tegen besluit hof

Het hof zou eigenlijk eind mei al beslissen over de uitlevering van K., maar wilde eerst weten of de VS betrokken waren bij de foltering van K. in Pakistan. De staat wilde niet meewerken aan het onderzoek, waardoor volgens het hof onzekerheid blijft bestaan. De staat kan nog in cassatie gaan tegen de beslissing van het hof.

Seebregts laat in een reactie aan persbureau Novum weten tevreden te zijn met de uitspraak. “Het is zeer terecht. De rol van de Amerikanen wordt nu eindelijk eens onder de loep genomen”, aldus de raadsman. K. was al vrijgelaten en moest zich gedurende het proces iedere dag melden op het politiebureau.