Hof staat toch herinrichting park in Istanbul toe

Een hogere rechtbank in Istanbul heeft gisteren het rechterlijk bevel opgeheven dat eerder de sloop stillegde van het Gezipark aan het Taksimplein, bron van wekenlange protesten tegen de Turkse regering. De uitspraak van de rechter maakt volgens de regering de weg vrij voor de herinrichting van het park. Advocaten van de actiegroep die zich vanaf het begin verzette tegen de bouwplannen, bestrijden dat.

De bestuursrechter beval op 31 mei het gemeentebestuur de werkzaamheden in het Gezipark onmiddellijk te staken, na bezwaren van de actiegroep tegen de plannen van de gemeente om er een replica van een Ottomaanse kazerne en een winkelcentrum te bouwen. Die uitspraak kwam temidden van harde botsingen tussen oproerpolitie en betogers. Het ministerie voor Cultuur en Toerisme ging tegen die uitspraak in beroep en kreeg gisteren gelijk.

Advocaten wijzen er echter op dat in een andere rechtszaak op 1 juni de bouwplannen voor heel Taksim, inclusief Gezi, al zijn geannuleerd. „Dit heeft geen enkele betekenis: om op deze plek te mogen bouwen heb je een overkoepelend bouwplan nodig en dat plan is geannuleerd. Dit vonnis is onwettig”, verklaarde advocaat Can Atalay tegen de website Bianet. Hij spreekt namens het collectief dat zich verzet tegen de herininrichting van Taksim.

Premier Erdogan verklaarde eerder als hij toch groen licht zou krijgen voor de herinrichting van het Gezipark, hij de plannen in zou voorleggen aan de bevolking van Istanbul. Het protest ontvlamde toen bulldozers op 27 mei begonnen met het weghalen van bomen in het park, ondanks lopende rechtszaken. Naar schatting 2,5 miljoen Turken gingen in 80 steden de straat op om te protesteren tegen het politiegeweld en de regering van premier Erdogan. Volgens de recentste opiniepeiling zou de AK-partij van Erdogan met 44 procent winnen als er nu verkiezingen worden gehouden. In 2011 won de AKP met meer dan 50 procent. De eerste echte test komt in maart als er gemeenteraadsverkiezingen zijn in Turkije.