Hiddink plotseling weg bij Russische Anzji: ‘gas terug’

Trainer Guus Hiddink heeft zijn ontslag ingediend bij de Russische club Anzji Makhachkala. Het is onduidelijk of de 66-jarige oud-bondscoach van onder meer Nederland daarmee het trainersvak vaarwel zegt. „Na anderhalf jaar werken en reizen was de tijd en behoefte gekomen om gas terug te nemen. Ik ga nu een poosje kijken of de volgende dag de zon opkomt,” zegt hij vanochtend in De Telegraaf.

René Meulensteen, assistent van Hiddink bij Anzji en tot deze zomer nog assistent van Sir Alex Ferguson bij Manchester United, neemt zijn taken over. Het is zijn tweede klus als hoofdtrainer van een club in Europa, na het Deense IF Brøndy waar de voormalige techniektrainer van United in 2006 een half jaar werkte.

Op de website van Anzji verklaarde Hiddink gisteren dat „ik altijd gezegd heb dat ik er een einde aan mijn termijn hier zou kunnen komen als de club zich ook zonder mijn betrokkenheid kon ontwikkelen en kon groeien”. Volgens hem „is die tijd nu gekomen”. Anzji wenst de Achterhoeker „alle succes in het vervolg van zijn carrière”.

Hiddink heeft in het recente verleden toespelingen gemaakt op het einde van zijn trainersloopbaan. In een interview met de NOS leek hij vorig jaar een voorschot te nemen op zijn pensioen – of een bestuursfunctie. Maar in De Telegraaf nam hij dat eind vorig jaar terug met de woorden „ik heb [tegen de NOS] wat zitten mijmeren over mijn toekomst”.

Hiddink had een stroeve start in het nieuwe seizoen. Na twee wedstrijden zonder overwinning hing hem een forse schorsing boven het hoofd voor het duwen van een vierde arbiter. Afgelopen seizoen wist hij met de vermogende club, eigendom van de miljardair Suleyman Kerimov, voor de tweede keer op rij Europees voetbal veilig te stellen met een derde plaats in de Russische competitie. Ook bereikte hij de bekerfinale.

Anzji, dat de afgelopen jaren tientallen miljoenen investeerde en onder meer Samuel Eto’o, Lass Diarra en Joeri Zjirkov contracteerde, bereikte vorig jaar de laatste zestien in de Europa League. Naast Hiddink en Meulensteen werken de Nederlanders Fuat Usta en Jelle Goes in de jeugdopleiding van de club uit de deelstaat Dagestan. Hiddinks assistent Ton du Chatinier vertrok na het afgelopen seizoen.

Hiddink geldt als een van de meest succesvolle Nederlandse trainers ooit. Met PSV won hij in 1988 de Europa Cup I en, in twee periodes, onder meer zes landstitels. In Spanje was hij trainer bij Valencia, Real Madrid en Real Betis. Hij verwierf internationaal vooral faam als bondscoach. Met het Nederlands elftal (1998) en met Zuid-Korea (2002) haalde hij de halve finale van een WK en met Rusland bereikte hij de halve finale van het EK 2008. Australië overleefde onder zijn leiding de groepfase van het WK 2006.

Zijn periode als bondscoach van Rusland eindigde met het missen van het WK in 2010. Met het Turkse nationale elftal wist hij zich daarna niet te plaatsen voor het EK vorig jaar in Polen en Oekraïne.