Het vertrek van VVD- Kamerlid Houwers

Tweede Kamerlid Johan Houwers (VVD) is per direct opgestapt omdat hij wordt verdacht van hypotheekfraude. Houwers doet het af als een misverstand, maar heeft wel de Rijksrecherche achter zich aan. Vervelend voor hem, maar ook voor de VVD. De partij heeft niet voor het eerst een integriteitsprobleem.

Johan wie?

Johan Houwers (55) is een backbencher pur sang. Hij kwam in 2010 in de Tweede Kamer voor de VVD. Het gemeenteraadslid uit Winterswijk beschouwde zijn komst naar Den Haag als een promotie „van de zondagamateurs naar de eredivisie”. Zijn eerste periode ging vrij onopgemerkt voorbij en hij verdween na de laatste verkiezingen ook weer uit het parlement. Als nummer 43 op de kandidatenlijst keerde hij echter terug toen VVD-Kamerleden doorschoven naar het kabinet. In zijn tweede termijn haalde hij afgelopen maand het nieuws nadat er een dode wolf was gevonden in de Noordoostpolder. Volgens Houwers moesten wolven in Nederland worden afgeschoten.

Wat heeft hij misdaan?

Johan Houwers wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen, zo meldde het Openbaar Ministerie gisteren. Er is aangifte van hypotheekfraude gedaan door zijn hypotheekverstrekker. Houwers, die zelf makelaar is, zou bij een hypotheekaanvraag gelogen hebben over zijn inkomsten en daarbij valse documenten hebben verstrekt. „Omdat de man lid is van de Tweede Kamer, wordt het onderzoek gedaan door de Rijksrecherche.” Of het tot vervolging komt is nog niet zeker, maar het onderzoek is reden genoeg voor Houwers om zich terug te trekken als Kamerlid.

Wat zegt hij daar zelf over?

Volgens Houwers is er sprake van een misverstand, zo meldde hij gisteren in een verklaring. Hij legt uit dat „een financiële instelling meent dat ik bij het afsluiten van mijn woninghypotheek voor aanvang van mijn Tweede Kamerlidmaatschap enkele jaren geleden onjuiste inkomensgegevens zou hebben verstrekt”. Volgens Houwers klopt dat niet en heeft hij daarover een ontlastende verklaring afgelegd die wordt ondersteund door derden. „Maar ‘als je zelf onderwerp van onderzoek bent, kun je moeilijk discussies en debatten over anderen en de belangen van anderen voeren’, schrijft hij.

Een VVD’er die het aan de stok heeft met justitie, waar hebben we dat eerder gehoord?

De kwestie-Houwers is niet de eerste integriteitskwestie uit de recente geschiedenis van de VVD. Het bekendste voorbeeld is Jos van Rey, de voormalig senator en wethouder uit Roermond die wordt verdacht van corruptie. Hij zou smeergeld hebben aangenomen van een bevriende projectontwikkelaar en hebben geprobeerd een burgemeesterskandidaat te bevoordelen. In de zaak-Van Rey figureert ook staatssecretaris van Financiën Frans Weekers, die tijdens de verkiezingen een persoonlijke reclamezuil van Van Rey cadeau kreeg. Ook Ton Hooijmaijers, ex-gedeputeerde in Noord-Holland, wordt van corruptie verdacht.

Naar aanleiding van die schandalen, stelde de VVD tijdens haar laatste partijcongres ‘vuistregels’ op voor haar politici. Die ondervindt Houwers nu aan den lijve. Hij noemt in zijn verklaring de integriteitsdiscussie binnen de partij specifiek als reden voor zijn opstappen. VVD’ers bij wie het vertrouwen of de integriteit in het geding is, moeten, al dan niet tijdelijk, hun taken neerleggen. „Ik conformeer mij aan de afgesproken denklijn”, aldus Houwers.

    • Emilie van Outeren