Het seksschandaal rond Anthony Weiner heeft een vervolg gekregen

Gisteren doken er nieuwe sekschats op tussen voormalig Congreslid Anthony Weiner en een jonge vrouw. De huidige kandidaat voor het burgemeesterschap in New York moest vandaag, twee jaar na het oorspronkelijke seksschandaal, opnieuw verklaren dat de berichten inderdaad van hem kwamen.

Weiner met zijn echtgenote Huma Abedin op een archieffoto uit 2011
Weiner met zijn echtgenote Huma Abedin op een archieffoto uit 2011 Foto AP/ Charles Dharapak

Twee jaar geleden trad Anthony Weiner af als Congreslid in de VS vanwege een schandaal met seksueel getinte foto’s om vervolgens lange tijd geheel uit beeld te verdwijnen. Inmiddels staat hij boven aan de peilingen voor het nieuwe burgemeesterschap van New York. Maar nu zijn er opnieuw seksueel getinte chats opgedoken die Weiner had met een jonge vrouw. Vanavond bevestigde Weiner dat ze inderdaad van hem kwamen.

Wat is er nu boven water gekomen?

Het begon gisteren met een onthulling op roddelwebsite The Dirty. Op de website werden screenshots geplaatst van correspondentie uit het verleden tussen Weiner en een jonge vrouw. Zonder in al te veel detail te treden - de details staan op de website van The Dirty - de berichten die hij de vrouw stuurde, zijn expliciet van aard.

De nog onbekende vrouw, 22 toen de chats begonnen, zou een halfjaar lang een online relatie met Weiner hebben gehad. Weiner zou zichzelf ‘Carlos Danger’ hebben genoemd en haar hebben gevraagd het bewijsmateriaal van de gesprekken te wissen, schrijft persbureau AP.

Wat gebeurde er vandaag?

Vandaag werden de geruchten bevestigd: ja, zei Weiner in een verklaring, ik heb ook naar deze vrouw expliciete foto’s en berichtjes gestuurd. Bij zijn aftreden als Congreslid in juni 2011 had hij al toegegeven met minstens zes vrouwen seksueel getinte gesprekken te hebben gehad.

In zijn verklaring vandaag zei hij het volgende:

“I said that other texts and photos were likely to come out and today they have. I want to again say that I am very sorry to anyone who was on the receiving end of these messages and the disruption this has caused.”

Wanneer deze gesprekken precies plaatsvonden is niet duidelijk. De vrouw beweert dat het contact begon ruim nadat hij was afgetreden als Congreslid. Weiner gaf daarover geen uitsluitsel en zei slechts dat zijn gedrag “voor moeilijkheden zorgde in ons huwelijk die voortduurden ook na mijn aftreden”. Zijn gedrag zou achter hem liggen, zei hij vandaag verder.

Dit heeft hij vanavond herhaald. Weiner sprak, samen met zijn vrouw, op een ingelaste persconferentie. Zijn laatste bericht van seksuele aard zou aan het eind van de zomer vorig jaar zijn verstuurd, dus na het aftreden als Congreslid. Hij benadrukte dat hij niet uit de race voor het burgemeesterschap van New York stapt.

Zijn vrouw, Huma Abedin, sprak ook, voor het eerst. Ze noemde de periode waarin Weiner de seksuele contacten met andere vrouwen onderhield een moeilijke fase in het huwelijk. Ook zei ze dat het haar beslissing was bij hem te blijven en dat ze van hem houdt.

Wat gebeurde er ook al weer in 2011?

De oorspronkelijke problemen voor Weiner begonnen in 2011, toen een website van conservatief politiek commentator Andrew Breitbart een seksueel getinte foto van het toenmalig Congreslid plaatste. Hij zou de foto via zijn Twitter-profiel hebben gestuurd naar een vrouw uit Seattle, niet wetend dat hij dat voor iedereen zichtbaar deed. Weiner beweerde dat zijn account was gehackt.

Hij moest later toegeven dat hij had gelogen, toen er steeds meer foto’s opdoken. Hij besloot af te treden als Congreslid:

Na zich twee jaar te hebben teruggetrokken, trad hij begin dit jaar weer in de openbaarheid. Hij bood zijn excuses aan en stapte vervolgens snel over op politieke zaken: hij wilde een gooi doen naar het burgemeesterschap van New York, als opvolger van de huidige burgemeester Michael Bloomberg. Inmiddels staat hij aan kop van de peilingen:

Gaat dit hem opnieuw problemen bezorgen?

Het schandaal rond Weiner lijkt dus weer opgelaaid, maar gaat hij daar in de race voor het burgemeesterschap ook daadwerkelijk hinder van ondervinden? Volgens onze correspondent Guus Valk valt dat nog zeer te betwijfelen:

“Ik denk het niet. Hij stond in de laatste peiling bovenaan. Daaruit blijkt wel dat hem de eerste misstap is vergeven. Ik kan het me dus niet voorstellen. Maar het is natuurlijk een heel gênante affaire voor hem. Het duidt op een patroon, het is een pijnlijke kwestie.”

Volgens Valk smullen vooral de media van de schandalen rond Weiner en is het meer de vraag waarom Weiner überhaupt nog kandidaat wil of wilde zijn:

“Dit wordt zeker uitvergroot, de pers is dol op hem. De New York Post is daar heel goed in, maar ook de New York Times doet eraan mee. Maar wat die man zichzelf toch aandoet, is de grote vraag. Zijn tegenstanders hoeven hem hierop niet eens aan te vallen, dat doet de pers al. Het is buitengewoon pijnlijk en hij stelt zichzelf zo heel kwetsbaar op. Een normaal mens had zich niet gekandideerd. Je kunt hem niet betrappen op veel logica, hij laat zich moeilijk peilen. Het is nu een mediadingetje, maar wie weet als de race écht gaat leven, dat dit ook nog wel gaat leven.”