Failliet Detroit bekijkt waarde museumcollectie

Gaat de failliete stad Detroit de kunstcollectie van zijn museum verkopen om uit de schulden te komen? Dat is niet uitgesloten. De speciaal aangestelde bewindvoerder van de stad, de in faillissementen gespecialiseerde advocaat Kevyn D. Orr, wil dat alle bezittingen van de stad worden geïnventariseerd, en daar hoort ook de kunstcollectie van het Detroit Institute of Art bij.

Volgens The New York Times belde veilinghuis Christie’s een maand geleden met het verzoek een inventarislijst op te sturen en een afspraak te maken voor een bezoek, om de collectie in ogenschouw te nemen. Of dat bezoek al heeft plaatsgevonden, is onbekend. Christie’s noch het museum wil commentaar geven.

Detroit, ooit een bloeiende industriestad met autofabrikanten als Ford en General Motors, vroeg vorige week faillissement aan. De stad heeft een schuld van 18 tot 20 miljard dollar (circa 14 tot 15 miljard euro). Bewindvoerder Orr laat momenteel de bezittingen van de stad inventariseren. „We hebben niet voorgesteld om iets te verkopen”, zegt een woordvoerder, „maar we kunnen geen enkel eigendom buiten beschouwing laten. Al onze crediteuren hebben gevraagd wat de waarde is van het D.I.A. We hebben gezegd dat het hun vrijstaat om het te onderzoeken.”

Anders dan veel andere Amerikaanse musea, die vaak eigendom zijn van particuliere stichtingen, is het Detroit Institute of Art eigendom van de stad Detroit. Ook het merendeel van de collectie is openbaar bezit.

Het museum heeft zich niet gespecialiseerd in één bepaalde richting maar heeft een brede collectie, met onder meer werk van kunstenaars als Bruegel, Caravaggio, Rembrandt en Van Gogh. Het museum zelf wil niet zeggen wat de collectie waard is, maar kunstkenners schatten dat die meer dan 2 miljard dollar zou kunnen opbrengen.