Een soort peddelbal met houten batjes

Naam: Arend van Triest

Leeftijd: 31 jaar

Sport: Beach tennis

Prestaties: Nederlands kampioen 2010

Zaterdag vindt het Nederlands kampioenschap beach tennis plaats op het strand van Scheveningen. Wat houdt de sport in?

„Beach tennis is een professionelere vorm van peddelbal, dat strandspel met die houten batjes. Het wordt gespeeld op een veld met de zelfde afmetingen als een beachvolleybalveld. Het net hangt met een hoogte van één meter zeventig wel iets lager en de mazen in het net vanzelfsprekend iets kleiner. Anders gaan die tennisballen er te makkelijk doorheen. In de ballen zijn hetzelfde als normale tennisballen alleen er zit iets minder druk in waardoor deze wat zachter zijn. De rackets hebben geen bespanning, maar zijn wel gemaakt van hetzelfde materiaal als tennisrackets: carbon, kevlar of fiberglass.”

Wat zijn de regels bij beach tennis?

„Die zijn bijna identiek aan het tennis. Bij beach tennis heb je alleen maar één service. Sla je de bal uit of in het net dan gaat het punt naar de tegenstander. Bij 40-40 speel je om een beslissend punt, voordeel of een tweede deuce hebben wij niet. De setsstanden gaat hetzelfde als bij tennis. Het verschilt per toernooi of we één of twee sets spelen.”

Wordt de sport alleen beoefend in dubbels?

„Er zijn ook enkelpartijen, maar dat is enorm zwaar op het zand. Al wordt het veld dan wel kleiner gemaakt. Bij enkelspel is de sport minder spectaculair. Je krijgt dan meer van die badmintonrally’s. Die zijn vaak wat korter en op dezelfde manier opgebouwd. Eerst een bal kort bij het net en dan weer een lange bal. Dat soort werk.”

Waar komt de sport vandaan?

„Het komt uit Brazilië en het werd al snel in de VS gespeeld. Later kwamen daar de zuidelijke landen van Europa bij, met name Italië is het al jaren populair. Daar ben ik zelf ook voor het eerst in aanraking gekomen met het spel. Sinds een jaar of acht wordt beach tennis hier beoefend. Aan het Nederlands kampioenschap doen tweehonderd deelnemers mee.”

Hoe serieus moeten we de sport nemen?

„Ik speel het natuurlijk in de eerste plaats voor de lol. Het is een kleine sport. Internationaal kent iedereen elkaar, maar er zijn wel degelijk grote toernooien die worden georganiseerd door de internationale tennis federatie ITF. Op Aruba is er een toernooi met een totaal aan prijzengeld van 25.000 dollar. Er worden ook wereld- en Europese kampioenschappen gehouden en er is een wereldranglijst.”

Sta jij ook genoteerd op die ranglijst?

„Zeker. Alleen weet ik niet precies op welke positie, volgens mij rond plek 400 van de 1.200. Ik neem dit jaar wel voor de derde keer deel aan het Europees kampioenschap. Samen met Tim van Pagee ga ik proberen in het Engelse Brighton zo hoog mogelijk te eindigen, maar eerst dit Nederland kampioenschap.”

    • Matthijs Stapel