Drukkend warm

We stevenen af op een landelijke hittegolf. Volgens de geldende criteria hebben we nog maar twee zomerse dagen (25 graden of meer) in de Bilt nodig. De drie tropische dagen, waarop de temperatuur op het weerstation van het KNMI opliep tot boven de 30 graden, hebben we inmiddels al gehad. De hittegolf duurt in ieder geval nog tot het weekeinde voort. Wel wordt het de komende dagen wisselvalliger, met op steeds meer plaatsen een stevige regen- of onweersbui.

Na een zwoele avond, met vooral in het zuiden een donderbui, is het in de nacht naar woensdag nog behoorlijk warm. Het kwik komt pas in de loop van de nacht onder de 20 graden.

Vanuit het zuiden trekken buien over het land naar het noorden toe. Dit gaat ook woensdag overdag gepaard met lokaal veel regen in korte tijd, en onweer. De zuidelijke wind is veelal matig, kracht 3 tot 4, maar kan tijdens buien even flink uithalen. Er is ook nog wel ruimte voor de zon en het blijft drukkend warm met een hoge luchtvochtigheid en temperaturen tussen 25 en 30 graden.

Tot en met het weekeinde blijft het zomers in Nederland, al is het misschien wat minder zonnig. Ook kan er iedere dag wel een bui vallen met lokaal onweer. Met temperaturen van 25 graden of meer in het binnenland en weinig wind duurt de hittegolf voort. Langs de kust is het met een briesje van zee enkele graden koeler, maar zeker aangenaam.