Drie jaar cel voor doodsteken zestienjarige dochter

Een dag na de moord begin januari houdt een agent de wacht bij het huis waar Mirjam Abarkan werd doodgestoken.
Een dag na de moord begin januari houdt een agent de wacht bij het huis waar Mirjam Abarkan werd doodgestoken. Foto ANP / Bas Czerwinski

De 43-jarige vrouw die in januari haar dochter doodstak in IJsselstein moet drie jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vandaag bepaald. Het Openbaar Ministerie had zeven jaar cel geëist tegen Chahira ben M. voor doodslag.

Onze verslaggever Sheila Kamerman over de uitspraak:

Twitter avatar Sheilalaka Sheila Kamerman Uitspraak in heftige en emotionele zaak: 3 jaar cel voor moeder die haar dochter begin dit jaar doodstak in #IJsselstein
Twitter avatar Sheilalaka Sheila Kamerman Moeder verkeerde in staat van opperste radeloosheid, het was haar bedoeling dat haar dochter haar zou doodsteken. #ijsselstein
Twitter avatar Sheilalaka Sheila Kamerman Rechtbank woog mee dat moeder verminderd toerekeningsvatbaar was, dat ze schuldbesef heeft en enorme spijtgevoelens. #IJsselstein

Mirjam Abarkan werd 2 januari in haar ouderlijk huis in de Utrechtse plaats in hart en buik gestoken met een mes. Ze overleed ter plaatse aan haar verwondingen. Aanleiding van de ruzie voorafgaand aan de steekpartij waren berichten die de moeder las op de telefoon van het meisje. Er zouden al langer spanningen in het gezin zijn vanwege de westerse levenshouding van het meisje van Marokkaanse afkomst.

Het Openbaar Ministerie in Utrecht achtte moord al niet bewezen, omdat de moeder niet van plan was haar dochter te doden. Ook voor eerwraak werden geen aanwijzingen gevonden; het OM ging uit van een uit de hand gelopen ruzie. Volgens deskundigen is de moeder verminderd toerekeningsvatbaar. De officier van justitie verwerkte dit in de strafeis, en ook de rechtbank nam dit mee in haar oordeel.

De rechtbank acht doodslag bewezen en schrijft in haar uitspraak:

“De rechtbank is van oordeel dat de moeder, nadat zij nachtenlang niet had geslapen en de dag ervoor de emoties tussen haar en haar sterk puberende dochter al hoog waren opgelopen, tijdens de ruzie met Maryam in opperste radeloosheid een mes heeft gepakt. Het was de bedoeling van de moeder dat Maryam haar met het mes zou neersteken.”

De rechter legt een lagere gevangenisstraf op dan het OM eiste omdat de moeder verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook is meegewogen dat de vrouw “enorme spijtgevoelens” heeft en dat het gezin niet alleen een dochter kwijt is, maar ook een “liefdevolle en betrokken” moeder.

OM weet nog niet of het in beroep gaat

Het Openbaar Ministerie weet nog niet of het in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. “Het is natuurlijk wel een groot verschil met de eis”, reageert een woordvoerder tegenover persbureau Novum:

“Je ziet dat de rechtbank de omstandigheden anders heeft meegewogen. Maar de officier wil het vonnis eerst goed bestuderen voor een beslissing wordt genomen.”