De partij van God houdt van raketten

De militairen van Hezbollah zijn op de terreurlijst van de EU gezet De groep zou een Bulgaarse bus hebben opgeblazen Het is twijfelachtig of de maatregel iets zal uithalen

Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers. Foto AFP

Redacteur Midden-Oosten

Na maanden aarzelen heeft de Europese Unie gisteren de militaire vleugel van Hezbollah op haar terreurlijst geplaatst. Israël en de Verenigde Staten oefenden al jaren druk uit op de EU om de hele Libanese beweging op de terreurlijst te zetten. Maar zover wilden de 28 ministers van Buitenlandse Zaken niet gaan, met name uit angst Libanon nog verder te destabiliseren. Bovendien onderstreepten zij de dialoog te willen voortzetten met alle politieke groepen in Libanon, dat wil zeggen inclusief Hezbollah. Met haar zware bewapening is de shi’itische organisatie de belangrijkste machtsfactor in Libanon.

Hezbollah was al lang omstreden in de Europese Unie, maar de aanslag in Bulgarije op een bus Israëlische toeristen vormde de directe aanleiding voor het Europese besluit. De Bulgaarse overheid heeft bewijzen dat Hezbollah achter de aanslag zat, waarbij zes doden vielen. Hezbollah ontkent elke betrokkenheid. Hezbollah staat de afgelopen jaren ook niet bekend als terreurgroep. Maar zijn entree in de oorlog in Syrië, waar de organisatie aan de zijde van president Assad tegen de rebellen vecht, was voor verscheidene Europese landen reden temeer de maatregel te steunen.

Geen visum en tegoeden

De plaats op de terreurlijst houdt in dat bepaalde, nog te identificeren functionarissen van Hezbollah geen visum krijgen, en dat Europese tegoeden van organisaties die met de militaire vleugel worden geassocieerd, worden bevroren. „Ik ben tevreden dat we vandaag deze belangrijke stap hebben gezet door de militaire vleugel van Hezbollah aan te pakken, zijn tegoeden te bevriezen, zijn fondsenwerving te hinderen en zo zijn vermogen om te handelen te beperken”, zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans in Brussel. Het is echter heel lastig om onderscheid te maken tussen de politieke en de militaire vleugels van Hezbollah. Juist met dat argument heeft de Amerikaanse regering beide takken op haar zwarte lijst geplaatst.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zei eerder dat een dergelijke maatregel niet meer zou betekenen dan „de inkt op het papier”. De Libanese pro-Hezbollah-krant Al-Akhbar herinnerde aan een toespraak op 25 mei van Nasrallah waarin hij verwees naar een bredere psychologische en politieke oorlog tegen zijn organisatie. „We zijn geconfronteerd met zware druk, maar ze zijn er nooit in geslaagd onze wil te breken.”

Beruchte partij

Hezbollah, Arabisch voor de partij van God, werd in 1982 opgericht door de Iraanse regering, die zo de achtergestelde shi’itische minderheid in Libanon wilde verenigen tegen de Israëlische bezettingstroepen. De organisatie maakte zich aanvankelijk berucht met haar ontvoeringen van westerlingen en zelfmoordaanslagen op militairen en de Amerikaanse ambassade.

Maar later maakte Hezbollah zich bij veel Libanezen populair met haar strijd tegen het Israëlische leger dat zich in 2000 uit Libanon terugtrok. De organisatie overleefde in 2006 een oorlog met Israël, dat in het offensief ging nadat haar strijders een aantal Israëlische militairen had ontvoerd of gedood.

Hezbollah weigert tot dusverre tegemoet te komen aan de eisen van de VN-Veiligheidsraad, die wil dat de organisatie haar rakettenarsenaal inlevert. Mede daarop steunt immers haar macht in Libanon. Hezbollah domineert de regering sinds 2011.

Door de oorlog in Syrië zijn de spanningen in het kleine buurland enorm toegenomen. Het shi’itische Hezbollah steunt van begin af aan Assads regime, dat samen met Iran de belangrijkste leverancier is van zijn geld en wapens. De sunnitische gemeenschap staat achter de rebellen in Syrië, waarvan de overgrote meerderheid sunnitisch is. De spanningen hebben al geleid tot gevechten en aanslagen. Bovendien groeit de onvrede van de bevolking over de toestroom van Syrische vluchtelingen. Bovenop vier miljoen Libanezen zijn er nu een miljoen Syriërs in Libanon.

    • Carolien Roelants