‘Artsen vragen vergunning voor bloedtest embryo’s’

Echo in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. De bloedtest zou de meest revolutionaire vernieuwing in de gynaecologie zijn sinds de komst van de echoscopie. Foto ANP / Koen Suyk

Een groep zorgverleners heeft een vergunning aangevraagd om via een bloedtest te onderzoeken of een embryo het syndroom van Down of andere genetische afwijkingen heeft. Dat meldde de Volkskrant vanochtend. De test is volgens hen simpeler, goedkoper en nauwkeuriger dan de huidige methoden. De aanvraag wordt beoordeeld door de Gezondheidsraad.

De zogeheten niet-invasieve prenatale test, NIPT, is een bloedonderzoek dat vanaf acht weken zwangerschap mogelijk is. Nu kan een zwangere vrouw in Nederland de kans op genetische afwijkingen laten onderzoeken door de combinatietest, waarbij bloedonderzoek en een nekplooimeting via een scan wordt gedaan. Deze test levert slechts een kansberekening.

Meer zekerheid is er met een vlokkentest of vruchtwaterpunctie, maar bij die test is er een kleine kans op een miskraam. Ook worden de testen alleen vergoed bij vrouwen vanaf 36 jaar.

Vrouwen kunnen voor de bloedtest nu al wel terecht bij private medische instellingen in België of Duitsland. De test kost daar zo’n zeshonderd euro. Gynaecoloog Lieve Christiaens noemt de test in de Volkskrant “de meest revolutionaire vernieuwing in de gynaecologie sinds de invoering van de echoscopie”.

Meerderheid vrouwen wil test laten uitvoeren

Uit een enquête van het NCRV-programma Altijd Wat, dat vanavond wordt uitgezonden, en het blad WIJ Jonge Ouders, blijkt dat een ruime meerderheid van de zwangere vrouwen in Nederland wil dat NIPT zo snel mogelijk wordt ingevoerd. Een derde van de ondervraagde vrouwen zou de test willen laten uitvoeren. De meeste van de ondervraagden zeggen abortus te willen als blijkt dat hun kind het syndroom van Down heeft. (Novum)