Argentijn Gerardo Martino nieuwe coach van Barcelona

Martino eerder deze maand tijdens de Copa Libertadores. Foto AP / Bruno Magalhaes

Gerardo Martino is de nieuwe coach van FC Barcelona. Dat maakte de club vanochtend bekend op zijn website. De 50-jarige Martino is de opvolger van Tito Vilanova, die afgelopen weekend zijn functie per direct neerlegde vanwege zijn ziekte.

De 50-jarige Martino, net als Lionel Messi geboren in Rosario, tekent een contract voor twee jaar bij de Spaanse landskampioen. Hij was van 2007 tot 2011 bondscoach van Paraguay, waarmee hij op het WK van 2010 de kwartfinales haalde. Daarin verloor Paraguay met 1-0 van de latere wereldkampioen Spanje. Martino werkt op dit moment bij de Argentijnse club Newell’s Old Boys, waarmee hij deze week de halve finales van de Copa Libertadores bereikte. Als speler kwam Martino meer dan 500 keer voor Newell’s Old Boys in actie.

Vier landgenoten gingen Martino voor bij Barça. Roque Olsen, Helenio Herrera and César Luis Menotti waren in het verleden trainer van de Spaanse club. De eerste officiële wedstrijd van Barcelona dit seizoen is de competitiewedstrijd tegen Levante op 18 augustus. In de strijd om de Spaanse Supercup neemt de club het op 21 en 28 augustus op tegen bekerwinnaar Atletico Madrid.

Martino is de opvolger van Vilanova, bij wie afgelopen week speekselklierkanker werd geconstateerd. De trainer moest grote delen van het afgelopen seizoen al aan zich voorbij laten gaan tijdens zijn behandeling in New York. Vilanova, die na het vertrek van Guardiola vorig jaar naar voren werd geschoven, won de Spaanse landstitel, maar zijn seizoen als hoofdtrainer zal toch vooral de geschiedenis in gaan als het jaar van de vernederende uitschakeling in de halve finale van de Champions League tegen Bayern München.

    • Pim van den Dool