‘Als ik Hitler was, dan waren ze dood geweest’

Gilles Bourdouleix is niet de eerste Franse bestuurder die in zijn maag zit met caravanbewoners die neerstrijken op gemeentegronden. Maar de burgemeester van het West-Franse Cholet nam geen blad voor de mond toen hij zondag in het plaatselijke kampement polshoogte kwam nemen. „Hitler heeft er misschien niet genoeg gedood”, heeft hij volgens Le Courrier de l’Ouest gezegd.

Nadat de burgemeester de uitspraak ontkende, zette de regionale krant een opname op zijn site. Maar Bourdouleix, parlementslid voor de centrum-rechtse partij UDI, noemt het geluidsfragment een „schandalige montage”. Hij zou er door de journalist, met wie hij al langer een vete had, zijn ingeluisd.

De boze reizigers hadden hem onthaald met nazigroeten, zegt de burgemeester. „Maar als ik Hitler was, dan waren ze dood geweest”, heeft hij naar eigen zeggen gerepliceerd. De journalist van de krant zou hem de vraag hebben voorgelegd „of Hitler er niet genoeg had gedood”, waarop de verbaasde burgemeester de vraag slechts herhaalde.

Partijleider Jean-Louis Borloo van de UDI lijkt deze uitleg niet te geloven. Hij zei dat het partijbestuur zo snel mogelijk een besluit neemt over „onvermijdelijke consequenties”, waarschijnlijk royement.

Frankrijk telt ongeveer 400.000 zogenoemde ‘gens du voyage’. Zo’n 95 procent van deze nomadische marktkooplui, kermisklanten en seizoenarbeiders bezit de Franse nationaliteit. Gemeentes met meer dan 5.000 inwoners zijn verplicht hen terreinen ter beschikking stellen, maar in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar proberen steeds meer lokale bestuurders dat op onorthodoxe wijze te voorkomen.