Aldi ontkent boycot van producten uit Joodse nederzettingen

Supermarktketen Aldi ontkent dat het geen producten meer wil verkopen uit Joodse nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. “Aldi houdt zich niet bezig met politieke en religieuze kwesties”, schrijft het bedrijf in een reactie op berichtgeving in dagblad Trouw.

Flessen wijn uit de Joodse nederzetting Shilo op de bezette Westelijke Jordaanoever.
Flessen wijn uit de Joodse nederzetting Shilo op de bezette Westelijke Jordaanoever. Foto EPA / Jim Hollander

Supermarktketen Aldi ontkent dat het geen producten meer wil verkopen uit Joodse nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. “Aldi houdt zich niet bezig met politieke en religieuze kwesties”, schrijft het bedrijf in een reactie op berichtgeving in dagblad Trouw.

Trouw schreef gisteren dat Aldi, Jumbo en Hoogvliet besloten hebben geen producten uit de omstreden Joodse nederzettingen meer te verkopen. Aldi zou hebben geëist dat zijn leveranciers niets meer aanbieden uit de nederzettingen. De supermarktketen wil niet dat zijn producten “op enigerlei wijze ter discussie komen te staan”, zo citeerde Trouw Aldi.

In een gisteravond uitgegeven verklaring zegt Aldi te betreuren dat in het artikel van Trouw gesproken wordt over het boycotten van producten uit de bezette gebieden. Aldi stelt dat er “onjuistheden” zijn geslopen in de beantwoording van vragen voor een rapport van bureau Profundo over de Nederlandse economische banden met de Israëlische nederzettingen. Daardoor is “een verkeerde voorstelling van zaken ontstaan”, aldus Aldi.

Discussie over nederzettingen al langer gaande

In de levensmiddelenbranche is al langere tijd discussie over de vraag hoe supermarkten moeten omgaan met producten uit omstreden nederzettingen. Marktleider Albert Heijn wacht nog op een advies van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branchevereniging voor supermarkten, dat op zijn beurt weer wacht op een advies van de betrokken ministeries.

Afgelopen maart adviseerde het ministerie van Economische Zaken aanvankelijk om producten uit de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Golanhoogte niet langer van het label ‘Made in Israel’ te voorzien. Maar de herkomstvermelding werd weer ingetrokken omdat de VVD moeite had met het advies, zo schreef NRC Handelsblad.

Producten uit de nederzettingen zijn omstreden omdat de nederzettingen illegaal zijn volgens internationaal recht. De uitbreiding van de nederzettingen bemoeilijkt het vredesproces met de Palestijnen, zo is de consensus binnen internationale gemeenschap.