Al Jazeera VS presenteert nieuwe chef

De nieuwe kabelzender Al Jazeera America heeft gisteren zijn leiding gepresenteerd. Kate O’Brian, die lange tijd werkte als hoofd nieuws bij de Amerikaanse zender ABC, zal directeur worden. Het Amerikaanse filiaal van de Arabische nieuwszender zal op 20 augustus worden gelanceerd en heeft een hoofdkwartier in New York.

O’Brian werkte dertig jaar lang voor ABC, waar ze als stagiaire begon en waar ze uiteindelijk bestuurslid werd.

Al Jazeera kocht in januari het bedrijf Current TV van oud-vicepresident Al Gore, volgens analisten voor ongeveer 500 miljoen dollar. Current TV had weinig kijkers in de VS – 40.000 per avond – maar had als voordeel dat het wel in het aanbod van veel kabelmaatschappijen zat en dus door veel huiskamers kan worden ontvangen. Nadat Al Jazeera de zender aankocht, lieten enkele kabelmaatschappijen de zender uit het aanbod vallen, maar nog altijd kunnen 49 miljoen huishoudens de zender zien. Hiermee hoopt Al Jazeera America te concurreren met de grote nieuwszenders als CNN, MSNBC en Fox News. Ter vergelijking: CNN kan door het dubbele aantal huiskamers worden ontvangen.

Analisten verwachten dat het niet gemakkelijk wordt voor de zender om een loyaal publiek op te bouwen in Amerika, aangezien de zender onder patronage van de regering van Arabische golfstaat Qatar staat. Maar het bedrijf heeft gezegd te zullen opereren naar het voorbeeld van de BBC: die zender wordt gefinancierd door de overheid maar opereert onafhankelijk.

Al Jazeera America zei in juni inmiddels 650 werknemers te hebben aangenomen. Ook zijn verschillende sterverslaggevers aangetrokken, onder wie Ali Velshi, een financieel journalist van CNN. Het bedrijf zal redacties hebben in twaalf Amerikaanse steden en vooral het nationale nieuws behandelen. (Reuters)