Aanval FARC vergroot spanningen in Colombia

Terwijl in Cuba de onderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC doorgaan, groeien in Colombia zelf de spanningen. Bij twee verschillende gevechten zaterdag werden negentien soldaten gedood. En gisteren reageerde de regering woedend op een aanbod van de rebellen aan protesterende boeren om hen met wapens en manschappen te steunen.

In de staat Arauca, langs de grens met Venezuela, liepen zaterdag soldaten die olie-installaties bewaakten, in een hinderlaag van de FARC. Hierbij werden vijftien soldaten gedood. Meer naar het zuiden, in de staat Caqueta, kwamen vier soldaten om in gevechten met de FARC.

Bij de aanvallen zaterdag, toen Colombia zijn onafhankelijkheidsdag vierde, viel het grootste aantal slachtoffers sinds in november de vredesonderhandelingen begonnen. President Juan Manuel Santos gaf de legerleiding opdracht om hard terug te slaan.

FARC-leiders hebben cocaboeren in de regio Catatumbo, waar de guerrillabeweging sterk is, hulp aangeboden. De boeren protesteren al een maand tegen de vernietiging van cocaplanten, vaak hun enige bron van inkomsten. Zij zeggen dat de staat zich alleen laat zien in de campagne tegen coca, maar weinig doet om hun levensomstandigheden en de infrastructuur te verbeteren.

„Ze kunnen rekenen op onze wapens, onze strijders”, zei de FARC gisteren. „We zullen hen steunen en naar de eindoverwinning gidsen.”

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei in een verklaring: „Het zou de guerrillastrijders duidelijk moeten zijn dat ze totdat ze voor vrede tekenen, een illegale organisatie blijven tegen wie gerechtelijke onderzoeken lopen en die [...] in een perverse manier van doen wapens met politiek mengen.” Bij de onderhandelingen in Cuba is in mei een akkoord bereikt over landhervorming. De drugshandel is een ander belangrijk agendapunt. (Reuters, AFP)