Reportage In het Kralings Zwembad mag je alleen op uitnodiging zwemmen

Verslaggever

Er zijn geen bordjes die het Kralings Zwembad aangeven. Geen aanwijzing dat een Rotterdammer er op een warme dag kan afkoelen. Vanaf de parkeerplaats van de nabijgelegen flat moet je een hoekje om voor je ‘Vereeniging Kralings Zwembad’ ziet. De bewoners van de flat, elf verdiepingen hoog, kijken erop uit.

Het is 29 graden, de parkeerplaats bij het zwembad vult zich snel. De meeste bestuurders zijn vrouw, met vaak meerdere blonde kinderen op de achterbank. Allemaal in het bezit van een felbegeerde lidmaatschapskaart van de vereniging, of als introducé mee met een vriendje of vriendinnetje. Ze komen van mei tot september voor het natuurbad van 40 bij 80 meter, en twee kleinere baden: één natuurbad van 18 bij 20 meter en een verwarmd chloorbad met dezelfde afmetingen. Het natuurbad is zanderig, vol vis. Brasem, snoek, paling, voorn en zelfs wat zoetwatermosselen. Langs de kant zitten soms eenden en reigers. Honden zijn er verboden.

Het bad is een besloten club met ballotage, alleen toegankelijk voor wie de juiste mensen kent. Wie lid wil worden moet enkele handtekeningen van leden verzamelen, waarna in het bestuur wordt besproken of ze lid mogen worden. Zwemmen zonder die handtekeningen, of wonen buiten de goede postcode, zit er niet in. Buitengewoon elitair, zeggen Rotterdammers.

Kralingen is contrastrijk. Het oosten van de wijk is een van de rijkste stukjes Nederland, met klassieke panden aan lommerrijke lanen. De gemiddelde woningwaarde ligt er boven de 4 ton. In het zuiden langs de Maas ligt ‘De Esch’, met grijze blokkenwoningen, gemiddelde woningwaarde 169.000 euro. Hier is ruim eenderde van de bewoners van niet-westerse afkomst. Middenin De Esch ligt het Kralings Zwembad.

Dat de wijk zo gemengd is, zie je in het zwembad niet terug. „Nee wij zwemmen daar niet”, zegt rechtenstudente Maruschka (26). Ze woont in de flat naast het zwembad, waar veel studenten wonen, en kijkt zo het zwemwater in. „Ik heb het weleens geprobeerd met een buurvrouw. ‘Dit is voor de elite’, zei het meisje van de kassa letterlijk. We kunnen allemaal het zwembad zien, maar we mogen er niet zwemmen.”

Een van haar buurmannen, Everon (25), werd ook niet toegelaten. „Het is een leuk zwembad om te zien vanuit mijn huis. En ik ben badmeester geweest bij meerdere baden. Ik moet lid worden, zeiden ze. Maar hoe? Dat vertellen ze niet. Ik probeer het al niet eens meer.”

Volgens de beheerder is het Kralings Zwembad vol, en zijn er „zevenhonderd-zoveel” leden. Het zwembad ontvangt geen financiële steun van de gemeente, maar draait prima. „Wij hebben hier in elk geval geen moeite met het innen van de contributie”, laat de beheerder weten.

Er is een wachtlijst van anderhalf jaar en de toelating is streng, vertelt een Kralingse zwemster, anoniem. „Je moet de juiste achtergrond hebben. De juiste postcode.” Ze moest enkele handtekeningen verzamelen van mensen die al lid zijn, waarna ze werd besproken tijdens een vergadering. „Als je eenmaal lid bent denk je, joh kan mij het schelen, ik ben binnen en het is prima. Maar het duurde wel een paar jaar voor we lid mochten worden. Waarom weet ik niet, dat vertellen ze niet. Daar zit een soort geheimzinnigheid in.”

De reden voor al deze geheimzinnigheid wordt niet opgehelderd. Ook de verslaggever van nrc.next komt er niet in. De reden? „Wij houden niet zo van publiciteit”, laat de beheerder van het bad weten. De voorzitter van het bestuur zegt omwille van de privacy van de leden „geen mogelijkheden” te zien om mee te werken aan dit artikel.

Hoe het systeem van lidmaatschap het Kralings Zwembad precies werkt, is moeilijk te achterhalen. Een 66-jarige zwemster vertelt, op voorwaarde van anonimiteit, dat ze acht jaar geleden drie handtekeningen nodig had om lid te worden. Een andere Kralingse, 32, wil juist graag lid worden en heeft begrepen dat ze vijf handtekeningen moet verzamelen. Dit wordt beaamd door een zwemster die er sinds enkele jaren lid is.

De kosten van lidmaatschap zijn volgens de één „niet exorbitant hoog, een euro of 130”, een ander noemt zo’n 300 euro voor een gezin van vijf. De aspirerend zwemster heeft gehoord van 270 euro per jaar. Het Kralings Zwembad wil hierover niets zeggen.

Waarom is een lidmaatschap zo gewild? Belangrijkste reden: de veiligheid. „Het kan dan wel elitair zijn met zo’n ballotagecommissie, maar dat zorgt er wel voor dat er geen gekke dingen gebeuren, dat iedereen zich netjes gedraagt”, vertelt Jimmy Fock (36) die tot voor kort vaak in het zwembad kwam. Ook de aspirerend zwemster zegt lid te willen worden vanwege de sociale controle. „Het is ons kent ons, dat geeft een veilig gevoel. Dat kun je niet zeggen van de Kralingse Plas. Daar is het erg druk, er wordt veel gedronken en er zijn weleens ruzies.”

Is er ook druk vanuit de gemeenschap om lid te worden? „Nee, dat voelt voor mij zeker niet zo”, laat de aspirerend zwemster weten. „Maar ja, als je lid bent, dan hoor je er wel bij. Alle vriendjes van m’n zoon gaan na school naar het Kralings Zwembad.”

Flatbewoonster Maruschka wijst richting het zwembad. „Ze hebben toch een Nederlandse vlag boven de ingang wapperen? Dan zouden ze binnen best een wat betere afspiegeling van de samenleving mogen hebben.”

    • Peter van der Ploeg