Warm weekend: 3 verdrinkingen

Dit weekend zijn drie mensen verdronken in natuurwater. Een 3-jarige peuter uit Noord-Holland verdronk zondag in een recreatieplas bij Camping ’t Wolfsven in Mierlo (Brabant). Dat heeft de politie bekendgemaakt. De politie beschouwt de verdrinking als een ongeluk en doet geen verder onderzoek. Omroep Brabant meldt dat het jongetje samen met zijn ouders en twee broertjes op de camping verbleef. Tegen de avond bleek zijn verdwijning en korte tijd later werd hij in het water gevonden. Volgens een woordvoerder van de politie is nog geprobeerd het jongetje te reanimeren.

Op dezelfde dag verdronk een 20-jarige man uit Denekamp bij het Overijsselse Beuningen. De man was met vrienden aan het zwemmen in een omleidingskanaal van de Dinkel. Ze hadden een surfplank met een kabel bevestigd aan een brug, en gebruikten een lier om de surfplank voort te trekken. Daarbij viel de man, die op de surfplank lag, in het water en kwam niet meer boven. Omstanders konden de man aan de kant brengen. De hulpdiensten werden rond 15.30 uur ingeschakeld,waarna de man in kritieke toestand naar een ziekenhuis werd vervoerd. Daar overleed hij, meldt de politie.

In Noordwijk overleed een 45-jarige vrouw nadat ze in zee onwel was geworden.

In Nederland verdrinken relatief weinig mensen, ruim honderd per jaar. De meesten verdrinken tijdens ongelukken met boten, onder zwemmers zijn er veel minder drenkelingen. Jonge kinderen zijn relatief vaak slachtoffer: voor kinderen onder de vier is het de voornaamste oorzaak van overlijden als gevolg van een ongeluk. De laatste jaren is een toename te zien van het aantal bejaarden dat verdrinkt nadat ze met hun scootmobiel te water zijn geraakt. Ook verdrinken er meer mensen in de grote rivieren. Die zijn de laatste jaren veel schoner geworden, terwijl het aantal zwembaden in Nederland afneemt.