Voorbijgaand probleem

President Bouteflika in zijn rolstoel. Foto Reuters

Soms heb je van die foto’s waar je naar moet blijven kijken. Zoals bovenstaande van de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika, terug in Algiers na maandenlang medische behandeling in Frankrijk.

Bouteflika (76) kreeg eind april een herseninfarct dat tot voor kort van regeringszijde als een TIA, een snel voorbijgaand probleem, werd gebagatelliseerd. Bagatelliseren werd sindsdien het wachtwoord van de officiële berichtgeving over de gezondheid van de president. De president lag wel in een Frans ziekenhuis, zeker, maar hij kwam binnen een week terug. Hij werd er behandeld, absoluut, maar hij volgde op dagelijkse basis de staatszaken. Hij gaf instructies hoe belangrijke vraagstukken moesten worden aangepakt. Hij ontving hoge medewerkers.

De laatste vier weken werd met enige regelmaat zijn onmiddellijke terugkeer aangekondigd. En inderdaad, vorige week was hij er weer.

De tv-zender Ennahar, die banden heeft met de omgeving van de president, toonde hoe de president vief de vliegtuigtrap afliep. Opmerkelijk was alleen, zo signaleerden oplettende kijkers, dat hij en andere aanwezigen een winterjas aanhadden terwijl de buitentemperatuur 31 graden Celsius beliep. Bouteflika had een sjaal om.

Archiefopnamen. Dat werd wel zeker toen andere beelden werden gepubliceerd. Die foto waar ik geen genoeg van krijg.

Bouteflika in een rolstoel, omringd door vijf bijna even oude hoogwaardigheidsbekleders: de premier, de legerchef, een senator en de voorzitters van Constitutionele Raad en Nationale Assemblee. Zij kijken naar de president. De president kijkt strak voor zich uit. Zijn mond hangt iets open. Als je er langer naar kijkt, lijkt het alsof hij leeg is. Alleen de huls zit er nog, in een te ruim pak. Een medewerker heeft zorgvuldig zijn das omgeknoopt.

Algerijnse media schrijven dat alleen zijn vingers lichtjes bewogen.

Bouteflika heeft nog negen maanden te gaan van zijn derde termijn. Zijn bureau heeft volstaan met de mededeling dat hij nu een periode van rust en revalidatie ingaat. Zijn partij, het Nationaal Bevrijdingsfront, vindt het nog te vroeg om over een vierde termijn te praten. Algerijnse commentatoren klagen woedend dat de politieke verlamming nog langer zal voortduren.

Algerije deelt veel van de problemen van Egypte, Tunesië en Libië. Werkloze jongeren, corruptie, bejaard autoritair bestuur. Het is een raadsel dat de Arabische Lente aan Algerije is voorbijgegaan.