Van politieagent tot filmster: Dennis Farina (69) is niet meer

Dennis Farina, de Amerikaanse acteur die bekend werd als rechercheur Joe Fontana in de politieserie Law & Order, is vandaag op 69-jarige leeftijd overleden. Bekijk hier een overzicht van zijn meest memorabele momenten op het bewegende beeld. Farina, die zijn loopbaan begon als politieagent in Chicago, overleed in Scottsdale, Arizona, aan de gevolgen van een

De Amerikaanse acteur Dennis Farina overleed vandaag op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van een bloedprop in zijn long. Foto Reuters / Gus Ruelas

Dennis Farina, de Amerikaanse acteur die bekend werd als rechercheur Joe Fontana in de politieserie Law & Order, is vandaag op 69-jarige leeftijd overleden. Bekijk hier een overzicht van zijn meest memorabele momenten op het bewegende beeld.

Farina, die zijn loopbaan begon als politieagent in Chicago, overleed in Scottsdale, Arizona, aan de gevolgen van een bloedprop in zijn long. Hij werd bekend door het spelen van gangster- en politierollen, zoals Joe Fontana in de serie Law & Order die hij vertolkte tussen 2004 en 2006:

De eerste keer dat Farina op het witte doek te zien was, was in de film Thief in 1981. Daarna kreeg hij succes met gangsterrollen als Jimmy Serano in Midnight Run (1989) en Ray Barboni in Get Shorty met Gene Hackman (1995):

Al het goede van Jimmy Serano in één video:

Een clip uit Get Shorty:

De stereotiepe gangster spelen kon Farina goed. Zo bracht hij in één van zijn meest recentere rollen het personage van Cousin Avi uit de film Snatch. (2000), tot leven. In deze scène omschrijft hij de stad Londen spitsvondig:

Farina was ook erg goed in het uitspreken van het ‘f-woord’. Kijk mee:

Farina’s meest recente rol is die van in de televisieserie Luck, waarin hij in het eerste seizoen (2011) het scherm deelde met Dustin Hoffman:

Collega-acteurs en andere prominenten uit de Amerikaanse entertainmentindustrie reageerden op zijn dood op Twitter:
Ashton Kutcher:

Twitter avatar aplusk ashton kutcher Love and light to the family and friends of Dennis Farina

Michael Pena:

Twitter avatar realmichaelpena Michael Pena Dennis Farina, you will be missed. Tragic month. Gandolfini and Farina RIP

Mede-Law&Order-acteur Joe Mantegna:

Twitter avatar JoeMantegna Joe Mantegna Words cannot express how I feel about the passing of my dear friend Dennis Farina. He was like a brother to me. I’m in shock..

De zanger van de band Fall Out Boy:

Twitter avatar PatrickStump Patrick Stump Dennis Farina passed away. Great actor and his accent always made me feel at home. RIP

Eén van de schrijvers van televisieserie Graceland:

Twitter avatar AaronFullerton Aaron Fullerton Dennis Farina gives funny, thoughtful performances in two of my favorite movies, Get Shorty and Out of Sight. His snappy wit will be missed.

Wat er met zijn lopende projecten gebeurt, is niet bekend.

    • Judith Laanen